Kivi sprečava nadimanje!

Novozelandski naučnici su ustanovili da konzumiranje kivija nakon svakog obroka, pogotovo onog koji je bogat ugljenim hidratima i mastima, znatno smanjuje nadutost i neprijatan osećaj nadutosti u stomaku. To voće doprinosi bržem varenju hrane, i to zahvaljujući specijalnom sastojku actinidinu, koji nema nijedno drugo egzotično voće.

Najnovije istraživanje pokazalo je da konzumiranje kivija nakon svakog obroka, pogotovo onog koji je bogat ugljenim hidratima i mastima, znatno smanjuje nadimanje i neprijatan osećaj nadutosti u stomaku, piše Dejli mejl.

Pored toga, to voće doprinosi bržem varenju hrane, i to zahvaljujući specijalnom sastojku koji nema nijedno drugo egzotično voće.

„Pokazalo se da kivi pospešuje apsorpciju proteina u crevima čoveka, što omogućava lakše varenje, a samim tim podrazumeva i efikasnije iskorišćavanje proteina koji su veoma važni za funkcionisanje organizma“, rekao je doktor Lavdip Kaur sa Univerziteta na Novom Zelandu, gde je sprovedeno opsežno istraživanje uticaja kivija na zdravlje ljudi.

Prema njegovim rečima, ovo egzotično voće u stanju je da na taj način utiče na ljude zahvaljujući posebnom enzimu actinidinu, koji postoji samo u njemu i ni u jednom drugom poznatom voću.

Taj enzim u stanju je da rastvara sve komponente iz jogurta, sira, rovitih jaja, tunjevine i slično, hrane koja posebno opterećuje želudac.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. децембар 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом