Читај ми!

U svakoj čorbi treba da bude mirođije!

Nepravedno optužena da se „trpa“ svuda, mirođija stidljivo „nastupa“ kao začin u zimnici, ponekom jelu i salati. U zelenim listićima, međutim, krije se mnoštvo korisnih materija koje štite organizam, zbog čega bi, savetuju stručnjaci, što češće trebalo da budu na meniju.

Mirođija se koristi od pamtiveka. Danas se koristi u salatama, supama, jelima, a nezaobilazan je sastojak turšije, naročito ako je potrebno ukiseliti krastavce.

Sjajan je dodatak koji jelu da poseban ukus, a pri tom gotovo ne utiče na kalorijsku vrednost. Odlično se slaže sa graškom, krastavcem i jogurtom, ribom, svinjskim mesom.

Iako se ova biljka najčešće koristi kao začin, nutricionisti skreću pažnju na njene sposobnosti na polju zaštite organizma od raznih „napada".

Zahvaljujući samo visokom sadržaju kalcijuma, mirođija u svežem obliku trebalo bi da bude što češće na trpezi.

Na taj način mogu se ojačati kosti pa čak i sprečiti napredovanje osteoporoze.

Među korisnim svojstvima ove aromatične biljke je i blago antibakterijsko dejstvo, što može dobro doći u borbi protiv unutrašnjih i spoljašnjih upala.

U starijim kulturama prah od pečenih semenčica mirođije stavljan je na rane kako bi se sprečila infekcija.

Voće i povrće jarkih boja obiluju zaštitnim materijama, posebno efikasnih protiv slobodnih radikala.

Zelena mirođija može da aktivira procese eliminacije tih štetnih molekula, čime se smanjuje rizik od srčanog udara, raka, i mnogih drugih bolesti.

Još od antičkih vremena čaj od sveže mirođije koristi se za lečenje glavobolje. Kao efikasnija varijanta može se koristiti i sveže ceđen sok.

Regulacija nivoa želudačne kiseline, umirujuće dejstvo na celo telo, ali i iritiran stomak i prevencija dijareje takođe su svojstva zbog kojih stručnjaci savetuju zelene listiće u salati ili jelu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. јун 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом