уторак, 03.04.2012, 13:53 -> 15:31
Sojini proizvodi snižavaju krvni pritisak
Dnevni unos 2,5 miligrama izoflavona koji sadrže soja i sojini proizvodi, drastično smanjuje krvni pritisak.
Soja i prozvodi od soje koji sadrže izoflavone, pomažu u sniženju krvnog pritiska kod mlađih odraslih osoba.
Posebnu korist od tih proizvoda imaju Afroamerikanaci, čija se stopa prevalencije visokog krvnog pritiska kreće do skoro 42 odsto, prenosi portal Vitamini.
Tako se unos izoflavona od više od 2,5 miligrama na dan povezuje sa značajno nižim vrednostima sistolnog krvnog pritiska.
U kontekstu ishrane, čaša sojinog mleka sadrži 22 miligrama izoflavona, dok 100 grama zrna soje ima više od 130 miligrama izoflavona.
Stoga, jednostavnom promenom loših prehrambenih navika i uključivanjem u ishranu sojinih proteina, voća, povrća, celovitih žitarica i niskomasnih mlečnih proizvoda, možemo sistolni krvni pritisak da snizimo za 10 mmHg u stanju koje se zove pre-hipertenzija.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар