петак, 27.12.2024, 14:11 -> 14:23
Извор: РТС
Аутор: Гордана Главинић
„Naučni kuvar“, vodič kroz nauku u pripremi hrane
Da kuhinja može biti naučna laboratorija u kojoj se stiče znanje korisno za ceo život, ali i razvija bliskost dece i roditelja otkriva „Naučni kuvar“ Zorane Kurbalije Novičić.
U Naučnom kuvaru deca će otkriti kakve sve đakonije mogu nastati od osnovnih namirnica. Saznaće kako da umese hleb, naprave čokoladu, sok, ali i da uzgoje limun.
Uz recepte dobiće i uputstva za istraživanje naučnih pojava s kojima se mogu sresti u kuhinji.
Na radoznala dečja pitanja, doktor bioloških nauka Zorana Kurbalija Novičić odgovara uz pomoć 50 eksperimenata koji su osim na beogradskom Festivalu nauke predstavljeni i širom Evrope. U Naučnom kuvaru spojila je ljubav prema nauci i ulogu roditeljstva.
„Naučnica 20 godina i onda mama već zadnjih 15 godina. Moji malci zajedno sa mnom u kuhinji eksperimentišu tokom kuvanja, postavljaju pitanja. Na svako njihovo zašto, morala sam da dam zato i dok god oni nisu bili zadovoljni mojim odgovorom ja sam morala da tražim odgovore i te odgovore sam morala da pojednostavim za najmlađe dete, da malo složenije dam za srednje dete, još malo složenije za veliko dete“, objašnjava autorka knjige.
Primena Naučnog kuvara koji je duhovito ilustrovao Mladen Anđelković osim druženja, roditelje i decu podstiče na otvorenije razgovore o nauci i doprinosi njenom boljem razumevanju. Mnoštvo podataka brže se usvaja i povezuje u kuhinjskoj laboratoriji, a naučeno pamti zauvek.
„Sve fizičke i hemijske zakone i biologiju vi možete da objasnite u kuhinji. I to je zapravo ono što sam ja pokušala da uradim u knjizi, uključujući razvoj biljaka kroz uzgajanje začina. Dakle kada oni to zapravo shvate kroz eksperimentisanje u kuhinji, oni te naučne koncepte zakače na taj način“, istakla je Zorana Kurbalija Novičić.
Eksperimentisanje u kuhinji
Naučnica i majka troje dece naglašava da eksperimentisanje u kuhinji zahteva i vreme i strpljenje ali krajnjim rezultatom više su nego zadovoljni, i roditelji i deca.
„Pravila sam belu čokoladu. Ja volim maminu kuhinju. Ja volim eksperiment, kad stavimo vodu u jednu činiju, bombone stavimo u vodu i čekamo dugo“, kaže šestogodišnja Emilija Novičić.
Pet godina starija Ksenija Novičić navodi da mogu da se isprljaju, namažu i igraju: „Sve što napravimo pojedemo zato što je ukusno. Naučili smo da nije najbitniji rezultat nego put do rezultata“.
„Rad sa mamom je dosta zanimljiv. Smatram da smo dosta naučili od mame i da sam ja naučio malo da budem kreativniji nekako“, rekao je 14-godišnji Strahinja Novičić.
Naučni kuvar osim u kućnim uslovima, može da se koristi u vrtićima i u predškolskim ustanovama, u uzrastu kada se kod dece javljaju prve maštovite, originalne zamisli. Odličan je i pomoćni materijal na časovima Prirode i društva ili Domaćinstva.
Коментари