Читај ми!

Obukao burku i prijavio se na žensko šahovsko prvenstvo u Keniji

Bio je to hrabar gambit dvadesetpetogodinjšeg kenijskog šahiste koji je odlučio da se preruši kako bi se takmičio na ženskom Otvorenom šahovskom prvenstvu u svojoj zemlji.

Обукао бурку и пријавио се на женско шаховско првенство у Кенији Обукао бурку и пријавио се на женско шаховско првенство у Кенији

Obučen od glave do pete u burku i sa crnim naočarima koje su mu zaklanjale oči, Stenli Omondi se na Kenija Openu, otvorenom šahovskom turniru, prijavio u ženskoj konkurenciji kao Milisent Avour.

Ali Omondijev hrabar potez je razotkriven jer su organizatori posumnjali da nešto nije u redu zbog broja dobijenih partija nepoznate šahistkinje.

U svoju odbranu, Stenli je u pismu izvinjenja, u koje je Bi-Bi-Si imao uvid, napisao da ima „finansijske probleme“. Naveo je i da je „spreman da prihvati sve posledice" svog postupka, mada je odbio poziv Bi-Bi-Sija za komentar.

Predsednik Kenijske šahovske federacije, Bernard Vandžala, rekao je da, iako će Omondiju biti zabranjeno da učestvuje na turnirima verovatno „nekoliko godina“, verovatno neće biti zauvek isključen iz šaha.

„U početku nismo sumnjali, jer je nošenje hidžaba normalna pojava“, dodao je Vandžala. „Ali primetili smo da je uspeo da pobedi veoma jake igračice, a mala je verovatnoća da neko ko se prvi put pojavljuje na turniru bude toliko dobar igrač.“

Obuća i činjenica da Omondi nije progovarao dodatno su zabrinuli organizatore.

„Jedna od crvenih zastavica koju smo takođe primetili bile su cipele, bile su više muške nego ženske“, rekao je Vandžala.

„Takođe smo primetili da ne priča, čak i kada je došao da uzme svoj takmičarski broj. Nije ni sa kim razgovarao. Obično, dok igrate, razgovarate sa svojim protivnikom … jer igranje šahovske partije nije rat, već i druženje.“

Uprkos sumnjama, zvaničnici su mu dozvolili da nastavi, plašeći se da bi mogli biti optuženi za diskriminaciju zbog odeće sa verskim obeležjem i izbacili su ga tek u četvrtoj rundi.

„Kada je prešao u narednu rundu takmičenja, pošto je dobio veoma jak meč, pozvali smo ga i nije bio iznenađen“, kaže Vandžala.

„Odmah je priznao da je muškarac. Izrazio je žaljenje zbog svog postupka, izvinio se i rekao da je to uradio samo zato što je imao finansijskih poteškoća i mislio je da će mu osvajanje titule pomoći da to prevaziđe."

Kenija Open, koji je održan prošle nedelje, je godišnje takmičenje koje se organizuje u glavnom gradu, Najrobiju. Ovogodišnje izdanje privuklo je preko 400 igrača iz 22 zemlje. U ženskoj konkurenciji je bilo registrovano 99 kandidatkinja, a pobednica bi kući odnela preko 3.000 dolara.

Omondi je poznat šahista, ali Vandžala veruje da je mislio da će imati više šanse u ženskoj kategoriji, s obzirom na viši standard igre u muškoj konkurenciji.

Dok se Šahovska federacija Kenije i ranije bavila slučajevima prevare, uglavnom vezanih za starost takmičara, ova vrsta prevare je prva takve vrste.

Slučaj je prosleđen disciplinskoj komisiji tog tela koja bi trebalo da donese odluku u narednih nekoliko dana.

„To je ekstreman slučaj, presuda može uključivati zabranu. Isključujem doživotnu zabranu, ali može dobiti i višegodišnju zabranu igranja na turnirima", objasnio je Vandžala.

Slučaj će takođe biti prosleđen Međunarodnom šahovskom savezu.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво