Читај ми!

Fića se voli, drugi automobili samo voze

Fiće su i danas na ceni, a vest da je ove godine u Americi jedan na licitaciji prodat za 11.000 dolara, mami osmehe vlasnika nekadašnje nacionalne klase koji je proizveden u milion primeraka. Legendarni „Zastavin“ automobil nesumnjivo je bio simbol socijalističke Jugoslavije.

Fića na drumu sada je već atrakcija. Za njim se ljudi okreću, izmami fića pokoji smešak, a stariji se sa setom sete vremena kada se u fići natovarenom do krova i sa podignutom haubom motora odlazilo na more.

Redovni su susreti ljubitelja ovog legendarnog auta i svaki oldtajmer klub ima i vlasnike fića. Teško je utvrditi koliko ih još u Srbiji ima, mnogi stoje u garažama, jer ih je u poslednje vreme komplikovanio i registrovati.

„Volim fiću zato što sam rođen u fići i moji roditelji su vozili fiću do skoro, ja sam nastavio dalje. Radio sam u 'Zastavi', radio sam na proizvodnji te fiće, zavoleo sam ga još kao mali, jer najslađe se spava kad zapeva menjač u četvrtoj brzini“, kaže Dragan Zlatanović, iz kluba ljubitelja fića u Kragujevcu.

Poslednji u nizu susreta ljubitelja fića održan je u Ćupriji na gradskoj plaži, a kraj Morave svoje lepo sređene i restaurirane fiće parkirali su vlasnici iz gotovo svih krajeva Srbiji. Najviše iz Kragujevca, ali i iz udaljenijih mesta poput Krupnja.

„Mi smo krenuli sinoć oko pet sati, ali smo odmarali i imali smo uz put kvar tako da je moj suprug uspešno to rešio za dvadesetak minuta na auto-putu. Popravili smo kvar i krenuli dalje tako da smo ovde stigli možda oko 11“, priča Jelena Stepić iz Krupnja i dodaje da im je muke zadala prirubnica.

„Treba dosta truda, treba da se to voli, treba vremena da se to uradi da bude sve kako treba. Najviše ljubavi“, istakao je Nikola Stepić, ljubitelj fiće iz Krupnja.

Nenad Petković pokušao je da objasni zašto se fića voli: „Veže me za moju ranu mladost i neke lepe trenutke iz nekog pređašnjeg perioda. Prvi put sam seo u fiću kad sam položio i eto ta ljubav traje i danas“.

Organizator skupa bio je klub ljubitelja starih vozila „Fića 035“, pokrovitelj Opština Ćuprija, a na kraju manifestacije priređen je i defile ulicama Ćuprije.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара