Читај ми!

Italija prodaje ostrvo duhova u Jadranu

Jedno od najstrašnijih mesta na planeti - ostrvo Povelja u Venecijanskoj laguni - na koje turisti godinama nisu smeli da kroče, sada je na prodaju. Nazvali su ga „Mešavina ljudskog pepela i kostiju“ jer je, prema predanju, na njemu zakopano 100.000 ljudi.

Godinama je turistima bio zabranjen pristup tom ostrvu u Venecijanskoj laguni, a sada upravo vi možete da postanete njegov vlasnik. Najstrašnije ostrvo na svetu - Povelja - sada je na prodaju.

Naime, italijanska vlada je odlučila da proda Povelju kako bi izmirila javni dug, piše Jutarnji.hr.

Ostrvo Povelja za svoju zlokobnu reputaciju može da „zahvali“ jamama u koje su Italijani u doba epidemije kuge bacali leševe, ali i žive bolesnike. Tu su ih zakopavali, spaljivali, a nekada bi ih samo bacali na gomilu.

Nekoliko vekova kasnije, jedan mentalno oboleli lekar je na ostrvu izgradio bolnicu za duševne bolesnike, u kojoj ih je mučio i uklanjao im delove mozga lobotomijom.

Kako legenda kaže, lekar je umislio da ga proganjaju duhovi, zbog čega je poludeo i bacio se sa tornja bolnice.

Danas ostrvo nije naseljeno, ali posetiocima nije dopušten pristup, iako ruševine bolnice, crkve i krematorijuma još postoje. Tvrdi se, navodno, da je na ostrvu zabeležen izrazito visok stepen paranormalnih aktivnosti.

Najpoznatija žrtva kuge bila je mala Marija, koja je za vreme epidemije odvojena od roditelja, a njen duh, navodno, i dan-danas na obali ostrva plače za rodnim gradom Malamokom na drugom kraju lagune.

Procenjuje se da je u 16. veku oko 100.000 stanovnika Venecije umrlo na Povelji.

Sve žitelje sa simptomima kuge slali su na ostrvo gde su ih i pokopavali ili spaljivali. Kažu da je tlo na ostrvu mešavina ljudskog pepela i kostiju. Stanovnici Venecije izrazito su sujeverni što se tiče zlokobnog ostrva i vide ga kao čistilište zlih duša.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво