Читај ми!

Dekodiran 400.000 godina star ljudski DNK!

Iz butne kosti, otkrivene na arheološkom nalazištu Atapuerka, na severu Španije, dekodiran dosada najstariji ljudski DNK, star oko 400.000 godina! Time se znanje o ljudskoj genetici, prošireno za čitavih 300.000 godina, na neki način „raspalo“.

Grupa međunarodnih antropologa uspela je da dekodira dosad najstariji ljudski DNK koji potiče sa 400.000 godina stare butne kosti, pronađene u permafrostu (trajno smrznutom tlu), u jednoj pećini u Španiji.

Ovim dostignućem je prošireno znanje o ljudskoj genetici za oko 300.000 godina, navode naučnici, dodajući da je odiseja ljudske evolucije bila daleko komplikovanija nego što se mislilo.

Kost je otkrivena na arheološkom nalazištu Atapuerka, na severu Španije, na mestu Sima de los Huesos (Jama sa kostima) za koje se pretpostavlja da je bilo groblje.

„Sada možemo da proučavamo DNK ljudskih predaka koji su stari stotinama hiljada godina“, rekao je Svante Pabo, direktor Instituta „Maks Plank“ za evolutivnu antropologiju u Lajpcigu, u Nemačkoj i jedan od autora studije objavljene u časopisu Nature.

Prethodna najstarija DNK sekvenca hominina - izraz koji označava ljude i njihove pretke, pripadala je devojčici koja je živela pre oko 80.000 godina i pripadala misterioznoj azijskoj grupi, poznatoj pod imenom Denisovci.

Kako prenosi AFP, Sima de los Huesos predstavlja najveću svetsku koncentraciju fosila hominina iz perioda pleistocena, pre 700.000 do 100.000 godina. Do sada je iz tog nalazišta iskopano 28 skeleta.

Pronađeni fosili su prvobitno pripisani Homo heidelbergensisu, prethodniku Homo sapiensa i njegovog rođaka, Neandertalca.

Pabo i njegov tim su očekivali da će analiza DNK pokazati da su imali zajedničkog pretka sa Neandertalcima. To se, međutim, nije dogodilo.

Naučnici su uzeli dva grama koštanog praha sa butne kosti i sekvencirali genom mitohondrijalnog DNK (mtDNK) koji se prenosi majčinom linijom.

Zatim su rezultat uporedili sa genomom modernog čoveka, majmuna, Neandertalaca i Denisovaca. Bili su iznenađeni kada su otkrili da su španski hominini zapravo bili u bližem srodstvu sa geografski udaljenim Denisovcima nego Neandertalcima sa kojima imaju morfološke sličnosti, kazao je koautor studije Matijas Mejer.

„Neočekivani rezultati ukazuju na kompleksnost evolucije Neandertalaca i modernog čoveka“, naveo je Huan-Luis Arsuaga, direktor Centra za istraživanje ljudske evolucije i ponašanja, iz Madrida.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво