Читај ми!

Profesor Simeunović: Do ovakvih tragedija nikada ne dovodi jedan faktor, neukusna je žurba da se prerano presudi

Profesor Dragan Simeunović kaže za RTS da do tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" nije doveo jedan faktor, pa ne postoje monokauzalna objašnjenja za takve pojave. Ističe da su ljudska bića veoma nasilna i da ne možemo iz sebe iščupati agresivnost, ali da možemo skloniti oružje. Načelnik Školske uprave Dragan Filipović naglašava da je ono što se dogodilo tragedija za ceo obrazovni sistem i celo društvo.

Profesor Dragan Simeunović kaže da se o dečaku koji je počinio zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru sve vreme govori kao da je to dete normalno, ali je ono što je počinjeno krajnje nenormalno.

"Pođimo od pretpostavke da nenormalne stvari rade uglavnom nenormalni ljudi. Treba videti da li je to dete psihijatrijski zdravo. Od 750.000 đaka, jedan procenat mora da bude psihijatrijski bolestan, to je zakon brojki i procenata", ističe profesor Simeunović.

Navodi da je jedan od najuglednijih srpskih dečjih psihijatara Dejan Budimirović jutros poslao svoje nezvanično mišljenje u kojem kaže da socijalna ispražnjenost i potpuno odsustvo empatije možda ukazuju na jednu vrstu mentalnog poremećaja.

Napominje da su ljudska bića veoma nasilna i da je ljudski rod veoma agresivan.

"Mi smo jedina vrsta koja ubija pripadnike svoje vrste. Pobili smo preko milijardu pripadnika svog roda, što nijedan krvoločni rod ne radi. To ne rade ni lasice ni vukovi", objašnjava profesor Simeunović.

Ističe da nam je ubistvo genski prirođeno, a da su društvene okolnosti te koje omogućavaju da se agresivnost ispolji ili ne ispolji.

"Svako od nas potencijalno može da bude ubica, a zatim dolaze drugi socijalni faktori. Mi sprečavamo tu agresivnost vaspitanjem, moralom, religijom. Sada religije skoro više i nema u Evropi. Ona je iščezla, a ima svoju itekako važnu edukativnu funkciju u smislu uvođenja jednog nivoa tolerancije", smatra Simeunović.

"Opasnosti od video-igrica su precenjene"

Profesor Simeunović kaže da živimo u ubrzanom i neurotičnom svetu u kojem postoji izrazita otuđenost, ali napominje da je dečak koji je pucao u školi bio odličan đak.

"U Beogradu, dečaci su u tim godinama retko odlični. To je, očigledno, s jedne strane pritisak roditelja, a sa druge strane – to deca ne vole. Nikada deca nisu volela odlikaše. Dete se nalazi u nekoj vrsti sendviča i procepa. Sa jedne strane zahtevi roditelja, sa druge okolina koja to ne voli. Zato je on i menjao odeljenje", ističe profesor Simeunović.

Smatra da su opasnosti od video-igrica precenjene i da čak, prema svim istraživanjima, igrice mogu doprineti da se relaksiramo od agresivnosti koja je u nama.

"Ako ih stalno igramo, u određenim okolnostima mogu da dovedu do incidenata kao što je ovaj, ali ne same od sebe, već udružene sa drugim faktorima. Do ovakvih stvari nikada ne dovodi jedan faktor. Ne postoje monokauzalna objašnjenja za ovakve pojave", naglašava Simeunović.

"Treba prvo da se utvrde stvari, pa onda da se sudi"

Profesor Simeunović smatra da je dodatni faktor u ovom slučaju očigledno frustracija, ali i dostupnost oružja.

"Mi smo društvo u previranju. Još uvek roditelji širom Srbije, Crne Gore, u Hercegovini, na Kosovu i Metohiji mušku decu uče oružju. Nekada je to imalo više svrhe nego danas, tada nije bilo igrica. Sabirajte sve to i dobijamo jedan čudovišni sticaj okolnosti, kako lepo kaže Andrić u jednoj svojoj pripoveci", navodi Simeunović.

Naglašava da iz sebe ne možemo iščupati agresivnost, pošto nam je prirođena, da ne možemo izbeći ni osudu sredine zbog izuzetnosti, ali da možemo da sklonimo oružje, da ne bude pri ruci.

Profesor Simeunović ističe i da u ovoj situaciji ima dosta neprimerenih reakcija, a da je jedna od takvih i zahtev za ostavkom ministra prosvete.

"To je potpuno besmisleno i deluje samoživo od strana koje to zahtevaju. U Americi bi menjali ministre svakih 15 dana kada god se nešto slično dogodi. Ne zna se da li je dete psihijatrijski slučaj. U tom slučaju ni roditelji nisu odgovorni. Treba prvo da se utvrde stvari, pa onda da se sudi. Ta žurba da se nešto presudi prerano nije dobra, to je neukusno", naglašava profesor Simeunović.

Filipović: Tragedija za ceo obrazovni sistem i celo društvo

Načelnik Školske uprave Dragan Filipović kaže da su sa direktorima škola dogovorili da stručna služba, nastavnici i odeljenske starešine pruže danas podršku deci i da stručna služba pruži podršku nastavnicima.

"Ovo je tragedija za sve nas, za ceo obrazovni sistem i celo društvo. Moramo da budemo spremni za sve situacije koje nam se sada dešavaju i da imamo ispravne postupke", ističe Filipović.

Navodi da u OŠ "Vladislav Ribnikar" do ponedeljka neće biti nastave, već će u školi biti samo dežurni nastavnici i učitelji iz produženog boravka.

Najavljuje da će svi prosvetni savetnici u ponedeljak biti u školi "Vladislav Ribnikar" kako bi pružili podršku nastavnicima u organizaciji nastave.

"Moram da napomenem da imamo još tri škole kojima moramo da pružimo podršku. Jedna od tih je baletska škola Lujo Davičo, učenica koja je izgubila život je učenica te škole. Učenik koji je ubijen je učenik jedne muzičke škole i učenik koji je izvršio krivično delo je takođe učenik muzičke škole. I moji savetnici i ja smo na vezi sa direktorima ovih škola i planiramo određene aktivnosti", kaže Filipović.

Jedan od prosvetnih sindikata predložio je da se u škole uvedu detektori metala i test na narkotike, a Filipović kaže da mora da se izmeni niz pravilnika i zakona.

"Verujem da ćemo od svih mera koje su predložene u jednom momentu probati da usvojimo sve mere koje su realne i ostvarive kako bismo učinili školsku sredinu bezbednijom", ističe Filipović.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво