Читај ми!

Када почиње претрага локације на Кошарама, Одаловић: Имамо снимак као крунски доказ

Потенцијална гробница несталих војника на Кошарама могуће је да ће бити једна од првих локација од оних на којој српска страна инсистира, а која ће бити претражена на територији Косова и Метохије. Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС да су дошли у посед снимка који је предат Приштини, на коме се виде војници тзв. ОВК који стоје на телима мртвих војника и копају раку у коју их сахрањују.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је прошлог викенда био у Приштини и разговарао са приштинском делегацијом за нестала лица.

Одаловић је рекао да је најтежа последица свих сукоба на простору бивше Југославије, укључујући сукобе на Косову и Метохији, нерасветљена судбина 10.001 нестале особе, међу њима 1.639 несталих са КиМ – међу њима се налази шест војника који су страдали на Кошарама чија судбина није позната.

"Од 2005. занављамо захтеве за претрагама локација на рејону Кошара и до јесенас, док нисмо дошли у посед снимка који нам даје на одређени начин крунски доказ, потенцијално место сахрањивања лица која тражимо. Била је то борба и зид на који смо наилазили без икаквог адекватног одговора", рекао је Одаловић.

Каже да је оно што је у Приштини у моди – да они мисле да су све оно што су радили, радили јер су имали благослов неких моћних савезника са Запада и да им је то дозвољено, па су почели да пишу књиге, да пуштају филмове иако су тврдили да немају архиве и појави се филм у Приштини где се види рејон Кошара, где војници тзв. ОВК у униформама стоје на телима мртвих војника и копају раку у коју их сахрањују.

"Предали смо у Приштини диск са тим филмом и указали на људе који причају о тим догађајима, да нам треба да што пре пођемо на локацију Кошара и пробамо да дођемо до тачног места", истакао је Одаловић.

Састанку председава Међународни комитет Црвеног крста, који први добија документ, "а ту су представници тзв. амбасада које су у Приштини, представници Еулекса, Унмика – сви су били и упознати са том чињеницом", навео је Одаловић.

"Већ 2010. смо обишли рејон Кошара, да видимо како тече деминирање зона у којима смо претпоставили да су тела војника које тражимо", каже Одаловић.

То је било све, како каже, ишчекивање, да ли ће се нешто наћи до овог тренутка: "Онда смо после састанка у Приштини, у новембру отишли на Кошаре, обишли локације које су могуће, приштинска страна је преузела обавезу да обави разговоре са лицима која би могле да тачније укажу на место." 

"Очекујем да ћемо врло брзо добити налог" 

Одаловић је рекао да је на задњем састанку Радне групе који је одржан у априлу у Београду најављено да ће се врло брзо добити налог, да ће се заједно поћи и претражити та локација, и да му је то у петак поновљено у Приштини.

"Тражио сам да паралелно са тим, док траје претрага локација Кижевак на којој смо сви ангажовани, где су пронађена прва тела косовских Албанаца у једној од измештених гробница, урадимо и ово. Очекујем да ћемо врло брзо добити позив, налог, упознао сам и представнике британске и америчке амбасаде", истакао је Одаловић.

Према његовим речима, у дијалог је свугде убачена тема несталих лица. "Имамо још пет локација које су приоритетне, на којима инсистирамо, предали смо доказе, неки су докази из међународних архива, не само наше информације, где инсистирамо да се у мају и половином јуна изврше претраге и да видимо до чега ћемо доћи", каже он.

Спекулише се да је један руски добровољац нестао на Кошарама. "Ступили смо у контакт са сестром, чули смо се са њом и сада само у поступку узимања крвних узорака за ДНК да будемо спремни ако нађемо посмртне остатке", каже он. 

Додаје да постоји снимак који показује бруталност и иживљавање припадника тзв. ОВК на убијеним руским добровољцем, што је извесно, где су лична документа, рубље и нешто што је непримерено.

Локације Ливочко језеро и Лапушник 

Говорећи о Ливочком језеру код Гњилана, каже да постоје изјаве сведока Албанца да је тела убијених Срба бацао у вреће и језеро. Локација је претражена пре неколико година без нашег присуства, каже он.

"Констатовано је да има пуно муља, да можда има неуништених бомби. Инсистирали смо да има поузданије методе, предложили смо да се укључе рониоци, али за сада Приштина то није ставила у приоритет. Настављамо са захтевима", рекао је Одаловић.

Локација Лапушник је важна, то је био затвор и извесно је, како каже Одаловић, да седам Срба недостаје, судбина је нерасветљена. На другој страни, Одаловић наводи да је тада убијено десет Албанаца, стрељани су брутално, и Баљај је осуђен за тај злочин у Хагу.

Одаловић каже да је 17 мештана киднаповано а онда убијено у селу Дојница код Призрена, а ту је Јавор локација где се сателитским снимком показује где би потенцијално могла да буде гробница, затим две локације у околини Ђаковице као потенцијално место и у Бидисавцима, где је можда потребан дан да се претражи локација.

"Србија се крајње одговорно сусрела са проблемима везаним за тела која се налазе на средишњем делу Србије, везано за сукобе БиХ, 483 тела смо ексхумирали, преко 300 идентификовали, предали, речним токовима су тела допловила", каже он.

Кижевак је последња локација на којој се налазимо, у новембру смо пронашли прве остатке, прекопан је камен и не одустајемо од тога када имамо приближну информацију, закључио је Одаловић.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво