Читај ми!

Хаварија на Северном току, да ли је могуће утврдити ко је одговоран

Шведска обалска стража пронашла још једно место у балтичком мору где цури гас из гасовода Северни ток. Прогнозе указују да цурење неће стати до понедељка. НАТО саопштава да оштећења на гасоводу указују на "саботажу". Москва поручује да гас цури на територији која је под контролом служби Сједињених Америчких Држава.

Гас у Балтичком мору цури на четири места из гасовода Северни ток 1 и 2. НАТО саопштава да су оштећења на гасоводу у балтичким међународним водама резултат саботаже.

Западна војна алијанса подржава истрагу и упозорава да ће на сваки намерни напад на критичну инфраструктуру савезника одговорити "одлучно и уједињено".

Русија одговорност пребацује на Вашингтон. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова каже да се цурење догодило у трговинским и економским зонама Данске и Шведске.

"То су земље окренуте ка НАТО-у и у потпуности под контролом обавештајних служби САД. Избацивање Северног тока из погона, ако сумирамо оно што су амерички званичници говорили протеклих година, омогућиће САД да повећају испоруку свог течног гаса ЕУ", наводи Захарова.

Прве стручне енергетске анализе такође указују на саботажу, али одбацују оцене Москве.

Европски стручњак за гас и професор универзитета Тијери Брос каже да "не може бити да је само једна подморница погодила једну линију и направила грешку", те пита зашто би онда урадила потпуно исто на другој линији, удаљеној 70 километара.

"Мислим да је овде реч о саботажи. Зашто би било која европска држава ово урадила? Можда ћемо открити ко је то урадио. И сумњам да би то могле бити САД. Мислим да је најлогичније да све указује на Русију", сматра Брос.

Шта кажу војни стручњаци 

Војни стручњаци не искључују коришћење подводних дронова, који могу да експлодирају поред цеви.

"Дрон је причвршћен за ојачани део изван трупа подморнице и у том случају се може откључати помоћу једноставног система. Одатле може да се креће и одлаже експлозив на мету", објашњава бивши директор војне обавештајне службе Француске Кристоф Гомарт.

Иако је цурење гаса удаљено од насељених острвских делова грађани балтичких земаља су забринути због могућег загађења.

"Стално меримо гас који цури да видимо да ли нешто долази овде. Неки грађани су уплашени", наводи директорка за хитне случајеве у Борнхолму Луисе Линг Бојсен.

Градоначелник Борнхолма каже да нема панике, али да представља бригу. "О томе се прича, али на исти начин на који говоримо о поскупљењу струје. То је брига. Наравно да је озбиљно", указује Трос.

О експлозијама на Северном току 1 и 2 расправљаће и Савет безбедности УН. Оператор гасовода Северни ток 1 саопштио је да ће гас вероватно престати да цури 3. октобра и да је тешко прогнозирати када ће гасовод моћи да ради.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара