Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Руски удар на Харков, 12 рањено; Зеленски: Вођене ваздушне бомбе, главно оружје окупатора

Рат у Украјини – 819. дан. У руском гранатирању Харкова 12 људи је повређено. Председник Украјине Володимир Зеленски каже да су руске вођене ваздушне бомбе сада главно оружје терора и напредовања окупационих снага. На питање да ли постоји политички мотив у предлогу Министарства одбране који подразумева промену морских граница у Балтичком мору, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да "ту нема ништа политичко".

Руски удар на Харков, 12 рањено; Зеленски: Вођене ваздушне бомбе, главно оружје окупатора Руски удар на Харков, 12 рањено; Зеленски: Вођене ваздушне бомбе, главно оружје окупатора

Савет Европске уније дозволио је повлачење добити из замрзнуте имовине Руске Федерације у корист Украјине. Москва је одговорила да је таква одлука још један пример економског и финансијског бандитизма.

Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто подсећа ЕУ да антируске санкције нису довеле до слома Русије нити до краја сукоба, већ да је страдала европска економија.

Председник Володимир Зеленски, у још једној молби западним партнерима за испоруку система "патриот", каже да је уверен да ће постављање неколико система у близини линије фронта омогућити заштиту Украјине, јер Руси неће имати више чиме да лете.

За то време руска војска је Јужном војном округу започела прву фазу вежбе са практичном обуком за припрему и употребу нестратешког нуклеарног наоружања.

Генералштаб Оружаних снага Украјине потврдио је да је уништен руски ракетни брод "Циклон" на Криму.

Интензитет руских напада на истоку Украјине је и даље висок. Заузели су север Волчанска у Харковском региону,  нападали су Херсон, Сумску област и Никопољ.

И Украјина је узвратила ударима дронова на Белгород.

Зеленском је истекао председнички мандат, али Брисел саопштава да ЕУ због тога уопште не доводи у питање његов легитимитет.

По свему судећи и шеф државе га не доводи у питање већ поручује: "Мојих пет година још није прошло, због ванредног стања, настављају се".

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије