Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски одбацио Макронов предлог о примирју; Москва: Заузели смо још једно село код Харкова

Рат у Украјини – 815. дан. Врховни командант Оружаних снага Украјине Александар Сирски упозорио је на предстојеће "тешке борбе" у Харковској области. Руске трупе преузеле су контролу над селом Старицја у тој области. На снагу су ступиле измене закона о мобилизацији којима је предвиђено да мобилизацији подлежу држављани Украјине старости од 25 до 60 година. У Белгороду и Белгородској области проглашена је опасност од ракетног напада, док је у региону Курска једна особа страдала у нападу дроном.

Зеленски одбацио Макронов предлог о примирју;  Москва: Заузели смо још једно село код Харкова Зеленски одбацио Макронов предлог о примирју; Москва: Заузели смо још једно село код Харкова

Жестоке борбе воде се на новом ратном фронту у Харковској области. Врховни командант Оружаних снага Украјине Александар Сирски изјавио је да се спремају за "тешке" борбе у тој области, као и да је то подручје сукоба проширено за око седамдесет километара.

Украјински председник Володимир Зеленски, у међувремену, изјавио је да се ситуација стабилизовала у Харкову, али да су руске снаге напредовале по дубини десет километара у том региону.

Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, истовремено, упозорила је да је Кијеву за борбу потребно више оружја великог домета, јер је драматична ситуација на бојном пољу у источном делу Украјина.

Са друге стране, Министарство одбране Русије саопштило је да су за недељу дана руске снаге преузеле контролу над 12 насеља у региону Харкова.

Руски председник Владимир Путин, међутим, истакао је да московске снаге стварају тампон-зону за заштиту руских пограничних региона, али да тренутно нема планова за заузимање Харкова.

За то време, Мађарска је уложила вето у Савету Европе на резолуцију којом се за једини предлог за мир у Украјини признаје план председника те државе Володимира Зеленског.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије