Читај ми!

Ђедовић Хандановић и Боцан-Харченко о енергетској сарадњи две земље

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком о сарадњи две земље на пројектима у сектору енергетике. Приликом разговора изразила је захвалност на подршци Руске Федерације Србији поводом резолуције о Сребреници о којој ће се гласати у Уједињеним нацијама.

Сарадња Србије и Русије на пројектима у сектору енергетике била је тема министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић и амабасадора Русије Александра Боцан-Харченка.

Једна од главних тема састанка био је ремонт у Рафинерији нафте Панчево, на којем су радови у финалној фази.

"Залагањем свих учесника у пројекту успели смо да превазиђемо одређене изазове, производња дизела је већ успостављена и избегнути су поремећаји на домаћем тржишту", навела је Ђедовић Хандановић.

Истиче да је постројење од великог значаја не само за енергетски сектор него и за читаву привреду и веома је важно да се читав посао заврши до краја ове недеље.

Министарка и амбасадор разговарали су и о пројекту проширења складишта гаса у Банатском Двору, у власништву "Србијагаса" и руског "Гаспрома".

Како се наводи реч је о једном од приоритетних пројеката у енергетском сектору, великог значаја за сигурност снабдевања Србије природним гасом.

"Ђердап 1" и "Ђердап 2"

Ђедовић Хандановић је нагласила добру сарадњу са руским партнерима на ревитализацији хидроелектране "Ђердап 1", којом је Србија додатно добила отприлике 100 мегавата зелене енергије.

"Након успешног завршетка ове ревитализације, Министарство планира и ревитализацију ХЕ 'Ђердап 2', која ће значити већу енергетску стабилност, као и продужење животног века агрегата на овој хидроелектрани, као што смо то  урадили са ХЕ Ђердап", рекла је министарка.

Амбасадор Руске Федерације честитао је министарки нови мандат и истакао да је у претходном периоду остварена добра размена мишљења и дијалог који се претвара и у конкретне резултате.

Ђедовић Хандановић је том приликом изразила захвалност на подршци Руске Федерације Србији поводом усвајања резолуције о Сребреници.

"Ово је веома тешка седмица за нашу земљу и хвала Вам на искреној подршци", казала је Ђедовић Хандановић, саопштено је из Министарства.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије