Srpsko ordenje

Povodom Dana državnosti, u Galeriji Sinagoga u Nišu otvorena je izložba "Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije". Izloženo je najznačajnije srpsko ordenje, koje se čuva u Vojnom muzeju, i nekoliko portreta iz zbirke niškog Narodnog muzeja.

Ordenje nastalo od sredine 19. veka do kraja Prvog srpskog ustanka koje se, inače, čuva u Vojnom muzeju, građani Niša mogu videti na izložbi priređenoj povodom Dana državnosti. To je i prilika da, uz lepotu izrade, sagledaju istoriju.

"Srpsko ordenje je karakteristično po svojoj lepoti", naglašava Dušanka Maričić, autorka izložbe. "Jedan od najlepših u svetu je orden Belog orla. Ne zaostaju za njim mnogo ni Takovski krst, ni orden Svetog Save i Karađorđeva zvezda. Svi oni u sebi imaju prelepe elemente."

Sistem odlikovanja uređen na savremen način u Srbiji se naročito razvija od kraja 18. veka. Gotovo svaki orden ima i svoju ratnu varijantu, što takođe svedoči o okolnostima u kojima se država nalazila.

Nije loše da se podsetimo čemu služe ovakvi praznici, jer se zbog dnevnih problema, zbog krize, često zaboravlja šta je prioritet, rekao je na otvaranju izložbe ministar kulture Predrag Marković.

Pokrovitelj izložbe je Vlada Republike Srbije. Dan državnosti obeležava se brojnim događajima širom zemlje, a uključene su i institucije kulture van Beograda.

"To je način da se preko kulture i svega onoga što imamo u muzejima prikaže i, na taj način, afirmiše država", smatra Slaviša Popović, Narodni muzej Niš. Izložba "Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije" u Galeriji "Sinagoga" biće otvorena do 13. marta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 14. feb 2012, 09:37)
anonymous [neregistrovani]

Srpsko ordenje

je jako VAŽNO čuvati.Svoje Istorijsko i Kulturno bogatstvo dobro čuvati i sa tim se ponositi***