Na putu oko sveta sa Markom Lamertom

Na izložbi "Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke" predstavljeni su različiti fenomeni koje su nastajali u nemačkoj umetnosti druge polovine 20. veka pa sve do danas. Gost Muzeja savremene umetnosti je jedan od autora čija su dela zastupljena na izložbi Mark Lamert.

Umetnički opus Marka Lamerta, profesora, slikanja i crtanja na Univerzitetu umetnosti u Berlinu obeležen je konceptualnim pristupom kojim preispituje ograničenja medija.

Od osamdesetih prošlog veka Lamert čuva materijale u sveskama, koje su njegov paralelni radni prostor, koji oslikava i politički kontekst u kojem je razvijao svoje ideje. Predavanje u Muzeju savremene umetnosti označio je kao "Slikarstvo i radne sveske" .

"Mislim da mogu posle 40 godina prakse da kažem da je težište mog rada slikarstvo. Ali mene je moguće "iznajmiti" za saradnju, i sa pozorišnim ljudima. Imao sam priliku da sarađujem sa različitim pozorišnim kolektivima. Veoma je prijatno izaći iz samoće svog ateljea i sarađivati sa umetnicima", kaže Mark Lamert.

Internacionalno je aktivan. Lamertovi radovi su u svetskim javnim i privatnim kolekcijama. Njegova dela su deo međunarodnog predstavljanja nemačke umetnosti, poput aktuelne izložbe "Na putu oko sveta" .

"Ja sam do sada imao priliku da izložbu tri puta vidim, odnosno tri različite prezentacije izložbe u tri grada. Mislim da je postavka u Beogradu vrlo ubedljiva, homogena i da je harmonična sa stalnom postavkom Muzeja savremene umetnosti", rekao je slikar.

Cilj izložbe koja doslovno putuje svetom jeste da otvori nove mogućnosti sagledavanja paralelnog razvoja umetnosti u dve Nemačke.

"Na putu oko sveta" - oko tristotine dela 94 umetnika rođena u rasponu od jednog veka, među njima su i Jozef Bojs, Hana Heh, Rebeka Horn, Zigmar Polke i Mark Lamert.

broj komentara 0 pošalji komentar