Vilinska pesma vilinske dece

Osmoro dece sa autizmom snimilo je svoj prvi muzički disk sa osam pesama pod nazivom "Vilinska pesma" koji je objavio PGP RTS. Ovo je prvi ovakav projekat ne samo kod nas, nego i u Evropi.

PGP RTS objavio je CD pod nazivom "Vilinska pesma" na kojem se nalazi osam numera koje izvode deca sa autizmom, članovi muzičke radionice Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Dva Ognjena, Aleksandra, Nikola, Jovana, Igor, Đorđe i Nemanja vredno vežbaju u radionici uz pomoć svoje braće i sestara. Oni su pronašli su svoju „muzu" u Kseniji Mirković, koja je pre četiri godine pokrenula Muzičku radionicu za autističnu decu. Ona je ujedno i kompozitor i tekstopisac, a aranžmane je radio Dušan Alagić. Troje od njih pohađaju redovnu muzičku školu "Vatroslav Lisinski" i sviraju violinu, klavir i kontrabas.

Tako su nastale i „Šmizla" (Danas sam ko princeza prava, u dugoj suknji iz maminog ormana), „Kuvarica" (Volim kad ostanem sama, da u kuhinji budem i smišljam jela ukusa novih), „Gusar" (Samo ću jesti kolače sa rumom i ceo dan ploviti pučinom), „Naučnik" (Ja otvaram laboratoriju u kojoj nešto krčka, i sve vas pozivam na degustaciju mojih tajnih napitaka), „Brkovi" (Zašto mačak brke nema - morao sam tako da saznam kako da se brijem ja), „Oglas" (Od ovog časa, ja prodajem brata, jer više nije „kul" tip, bio je nekad pravi dasa, a sad je zaljubljeni kip), „Eksperiment" (Nina, poljubi žabu i, veruj mi na reč, odmah će se stvoriti jedan princ lep!) i, najzad, „Vilinska pesma" .

Za decu sa autizmom se nekada verovalo da su ih vile podmetnule majkama, otuda se o njima govorilo kao o „vilinskoj deci", pa je tako naziv ovog CD-a simboličan - "Vilinska pesma". Mali „vilenjaci" sami ne umeju da probiju tu nevidljivu ljušturu koja ih odvaja od ostatka sveta, i najčešće život provedu usamljeni i izopšteni, noseći svoju različitost - autizam - kao žig nedodirljivih.

Ovo je prvi projekat te vrste u Evropi, a pomogli su ga Švajcarska ambasada, Ministarstvo kulture, Ministarstvo rada i socijalne politike, Narodna banka, Dečiji kulturni centar "Majdan ".

Disk je promovisan na međunarodnoj skupštini posvećenoj autizmu, posle čega je Vilinska pesma prepevana na engleski jezik i proglašena za himnu osoba sa autizmom Srbije.

Za "Vilinsku pesmu" je snimljen i video spot, koji se može videti na programima Radio-televizije Srbije.

broj komentara 15 pošalji komentar
(nedelja, 03. jan 2010, 19:16)
marko [neregistrovani]

super

super je Vilinska pesma

(nedelja, 03. jan 2010, 11:01)
Jaroslava [neregistrovani]

Hvala Vam

Juče sam čula pesmu "Vila" i mogu reći da je fantastična.Htela bih da pitam da li može da se kupi CD i gde?Ja imam sina Marka koji ima 6 godina i ima autizam.On isto obožava muziku i voli da peva...

(ponedeljak, 23. nov 2009, 19:31)
nina skoro [neregistrovani]

adresa

EVO LINK
http://www.youtube.com/watch?v=Ch0djAnn2bc

(ponedeljak, 23. nov 2009, 15:37)
Ksenija [neregistrovani]

Himna

Pogledajte spot za Vilinsku pemu na youtube. Ukucajte Himna osoba sa autizmom Srbije

(sreda, 11. nov 2009, 11:58)
vilenjak [neregistrovani]

umetnicka dusa

smatram da je ovo sto su ovi klinci uradili fantasticno, i da im treba dati podrsku u svakom mogucem smislu, a prvenstveno kroz promociju njihovih potencijala...

(subota, 07. nov 2009, 15:07)
anonymous [neregistrovani]

vilinska pesma

:)

(petak, 06. nov 2009, 20:56)
fan [neregistrovani]

gusar i eksperiment

gusar,eksperiment i vilinska pesma su VRH!!!! :-)

(petak, 06. nov 2009, 18:59)
Jelena [neregistrovani]

Predivno!

Retko kad placem, ali te veceri u Pozoristu na Terazijama sam zaplakala od srece... Prosto je neverovatno koju kolicinu pozitivne energije su ti mali vilenjaci u stanju da prenesu! A njihovo zadovoljstvo i samopouzdanje da i ne pominjem :) Zato ako do sad niste, obavezno poslusajte i pogledajte "Vilinsku pesmu", sigurno se necete pokajati!

(četvrtak, 05. nov 2009, 17:35)
Jelena Milicevic [neregistrovani]

Bravo! ! ! ! !

Oni su fenimenalni,fantasticni,preslatki i veoma mastoviti...
Gledala sam promociju cd-a i mogu slobodno reci da je to bila jedna od najkreativnijih do sada....pocevsi od Nine i zabe do fenomenalne Smizle i Jovane Lazic.Sa nestrpljenjem cekam njihov sledeci cd.Sve pohvale!!!:-)

(četvrtak, 05. nov 2009, 13:37)
jovana zivanovic [neregistrovani]

vilinska pesma

Xtra je pesma...:)