"Oluja" nije vojni uspeh

Vojna akcija "Oluja" bila je uspešna zbog povlačenja Srba iz Hrvatske a ne zbog svog vojnog junaštva, zaključak izveštaja američke ambasade u Zagrebu poslatog u Vašington, otkriva "Vikiliks".

Amerikanci su 1995. godine bili uvereni da je Hrvatska vojska u "Oluji" bila uspešna zato što su se Srbi povukli, a ne zbog svog vojnog junaštva, zaključuje se iz poverljivog izveštaja koji je ambasada SAD u Zagrebu poslala u Vašington i čija je sadržina objavljena na sajtu Vikiliks.

U depeši koju je ambasada 30. avgusta 1995. godine poslala Stejt departmentu iznesena su zapažanja dvojice holandskih oficira - Furanda i Balfura, preneo je hrvatski dnevnik Jutarnji list.

"Odluka o povlačenju bila je glavni ključ hrvatske pobede", ponovio je nekoliko puta Balfur, koji je za neke od jedinica hrvatske vojske izjavio da su izgledale kao grupa razbojnika.

Američki senatori Vorner i Keri razgovarali su u to vreme u Kninu sa holandskim oficirima, ali i posmatračima i predstavnicima UN za ljudska prava i hrvatskim generalom Ivanom Čermakom.

Jedan kanadski posmatrač je rekao da je video jednog hrvatskog vojnika koji je "pozirao sa starijim Srbinom kao trofejom iz lova. Taj Srbin je kasnije pronađen u obližnjem polju s metkom u glavi", piše u američkoj depeši.

Vikiliks je juče objavio oko hiljadu poverljivih diplomatskih depeša koje je američka ambasada u Zagrebu od 1991. do 2011. godine slala Vašingtonu.

Izjave hrvatskih zvaničnika prenesene su vrlo precizno i opširno, a obuhvaćeni su gotovo svi događaji, pa i oni manje značajni.

Amerikanci su izveštavali o sukobu Hrvatske i Slovenije, analizirali pobedu Ive Josipovića na predsedničkim izborima, taktiku premijerke Jadranke Kosor, za koju je navedeno da "sasvim sigurno kalkuliše, ali je iskrena u borbi protiv korupcije".

U depeši o poseti predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, poslatom 30. juna 2006. godine, ocenjeno je da je sastanak s hrvatskim državnim vrhom protekao u "veoma pozitivnoj atmosferi".

"Jedan od savetnika tadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića rekao je 28. juna da je poseta bila "potpuni uspeh" i veliki korak u bilateralnim odnosima", piše u dokumentu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 05. okt 2011, 12:23) - Vladimir [neregistrovani]

odgovor

Vojska se povukla a civili su proterani

(četvrtak, 15. sep 2011, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

Odlučite se

Morate se odlučiti: jeste li otišli ili ste protjerani?
Oboje ne može.
Ako ste otišli sami, ne kukajte više o protjerivanju.

(ponedeljak, 29. avg 2011, 11:29) - Novak Tadic [neregistrovani]

Oluja

Odlican odgovor Kosorovoj sta je bila "OLUJA" i da nije herojska pobeda Hrvatske vojske,da je ne treba slaviti kao pobedu vec kao poraz koji su hteli da ublaze bombardovanjrm kolone Srbskih izbeglica.Pozdrav "Prijateljici KOsor"