Ekvador kritikuje Britaniju zbog incidenta sa Asanžom

Ekvadorska vlada je optužila britanske vlasti da nisu dovoljno brzo reagovale na pokušaj upada nepoznatog muškarca u zgradu ambasade u kojoj boravi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, istakavši da je dužnost policije da zaštiti strane misije, navodi se u saopštenju.

Kritika je upućena britanskim vlastima nakon što je obezbeđenje ekvadorske ambasade u Londonu sprečilo nepoznatog muškarca da uđe u zgradu ambasade, s obzirom na to da je policija stigla u ambasadu više od dva sata nakon što se incident dogodio.

"U ranim jutarnjim časovima 22. avgusta, nepoznata osoba je pokušala neovlašćeno da uđe u ambasadu Ekvadora u Londonu", navodi se u saopštenju vlade u Kitu, a prenosi AFP.

Vlada Ekvadora sa žaljenjem konstatuje da, uprkos ogromnim naporima koje je britanska vlada uložila da spreči Džulijana Asanža da napusti ekvadorsku ambasadu, vlasti nisu brže reagovale na ovaj veoma ozbiljan pokušaj neovlašćenog ulaska, navodi ekvadorska vlada.

Švedske vlasti od 2010. godine traže hapšenje i izručenje Asanža, kojeg su dve Šveđanke optužile za seksualno uznemiravanje.

Britanski sud je 2011. godine doneo odluku o ekstradiciji Asanža u Švedsku, posle čega je utočište pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se i sada nalazi.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

broj komentara 0 pošalji komentar