I MMF kriv za rat u Jugoslaviji?

Ekonomske mere štednje MMF-a nametnute bivšoj Jugoslaviji u predratnom periodu izazvale socijalne nemire koji su delom krive za rat, navodi se u tajnom memorandumu "Stratfora" iz 2009. godine, prenosi "Vikiliks".

Međunarodni monetarni fond (MMF) ima deo krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u internom tajnom memorandumu američkog instituta za strateške analize "Stratfor" iz 2009. godine, objavljenom na sajtu Vikiliks.

U memorandumu, u kojem se nalaze uputstva analitičarima na terenu na koji način da prikupljaju informacije sa područja bivše Jugoslavije navedeno je da su ekonomske mere štednje MMF-a nametnute bivšoj Jugoslaviji u predratnom periodu izazvale socijalne nemire koji su delom krive za rat.

Iz tog razloga "Stratfor" daje instrukcije svojim analitičarima da posebno obrate pažnju na socijalna pitanja u regionu, objavio je Vikiliks.

"Zbog globalne recesije bilo kakvi ekonomski pokazatelji iz regiona veoma su važni. Pazite na bilo kakve nerede usled krize u kojima učestvuju radnici, sindikati. Nemojte zaboraviti da su mere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji delimično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motivisanom socijalnom nezadovoljstvu", navodi se u memorandumu.

Takođe, istaknuto je da se pazi na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Za  analitičare "Stratfora" od ključne važnosti su signali da Zapadna Evropa daje sredstva za pomoć i razvoj regionu, kao i posete MMF-a u zemljama regiona.

"Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo pominjanje da strane banke u regionu rade nešto neuobičajeno, kao što je zatvaranje poslovnica ili sprečavanje investicija", navodi se u memorandumu.

Bosna i Hercegovina ključ regiona

Analitičarima se skreće pažnja da je BiH ključ regiona, te da vode računa o međuetničkim odnosima u toj zemlji. Ističu da treba voditi računa o odnosima u Federaciji BiH i radikalizaciji Republike Srpske.

Ukazano je da paze na "bilo kakav indikator da etničke grupe u BiH traže veću autonomiju ili bilo kakvo pominjanje nasilja".

"Podele između Bošnjaka i Hrvata su posebno važne. Pazite na nasilje na fudbalskim terenima, organizovani kriminal, bilo šta što može prerasti u etničko nasilje", navodi se u memorandumu.

Zanimljiva je ocena "Stratfora" da je organizovani kriminal veoma prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana.

"Posebno treba obratiti pažnju na Hrvatsku, koja ima visoku aktivnost organizovanog kriminala, Makedoniju, Crnu Goru, jer je cela ta zemlja organizovani kriminal, BiH u kojoj postoji visoka penetracija organizovanog kriminala sa ruskim vezama, zbog čega nam je ovo dvostruko važno, kao i Albaniju i Kosovo, na koje moramo posebno paziti", navodi se u memorandumu.

Značajna pažnja posvećena je Kosovu, ističući da su do nasilja na Kosovu doveli štrajkovi albanskih rudara tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Pažnju, kako ističu, treba posvetiti i Srbima na severu Kosova, koji "mogu pokrenuti nasilje u svakom trenutku".

Nasilje, kako se navodi, mogu pokrenuti Albanci u dolini Preševa i muslimani u Sandžaku.

broj komentara 46 pošalji komentar
(utorak, 09. jul 2013, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

ММФ крив за рат у Југославији

Добро јутро свима!!! Тек сада сте видели ко је ММФ? Да сте редовно читали Таблоид у њему би сте пронашли исповест једног од њихових стручњака како се из интереса земље доводе до беде и сиромаштва па и банкрота. Али шта вреде наши коментари када узвишена елита то не чита!!! Да нас та елита и мало поштује не треба да нас воли, избацили би ММФ из земље и применили арегентински мачин превазилажење наметнуте економске кризе.

(ponedeljak, 12. mar 2012, 23:38) - anonymous [neregistrovani]

извештаји

Није ми потребан извештај никаквог ММФ, пошто сам жртва тог периода, исто као и много други и позната ми је финансијска ситуација свих предузећа у земљи.

Елем, једна једина фирма није била без дугова, а већ су се пребродиле две огромне хиперинфлације. Посла није било ни за лек и сви који су потом решили да се одцепљују, нису ни помишљају да враћају било какве дугове, већ су склапали нове уговоре о задуживању код ММФ-а. Тај део тајног извештај фали да се објави јавно.

(subota, 10. mar 2012, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Gomila gluposti

Mene moga prijatelja ili komsiju ne moze niko da zavadi tj posvadja ako smo razumni i normalni ljudi.Nazalost u bivsoj Jugi nisu bili ni razumni ni normalni.

(utorak, 06. mar 2012, 11:20) - mira [neregistrovani]

sta pricate

ja preporucujem da procitate 1i2 deo knjige islamska republika nemacka od dejana lucica pa ce mnoge stvari da vam budu jasnije

(ponedeljak, 05. mar 2012, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

za skeptičnog komentatora

Ako wikileaks izmišlja gluposti, zašto se digla prašina oko svih depeša i oko onoga što je objavljeno, zašto su blokirani servisi koje pay pal i visa, zašto je banc of america blokirala račune wikileaksa???
pa sigurno nije zato što misle da se asanž igra, već zato što je objavio nešto što njih boli, a to je ISTINA!
Tako da MMF je KRIV za sve što se dešavalo i sve što se SADA dešava kod nas i u svetu! I naravno institucija kao institucija , ali u pozadini MMF-a stoje pojedinci koji su u stvari i vlasnici dobrog dela sveta, MMF je privatna organizacija,, kompletno u vlasništvu par ljudi. I šta je tu čudno što su oni krivi za sve ružno što se desilo ili će se desiti?!

(nedelja, 04. mar 2012, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

re@ Pierre Marie Gallois

Previše se pažnje pridaje uticaju vanjskih faktora a posebno Njemačkog u raspadu SFRJ ikao je on postojao ali najviše pod uticajem emigradanta sa područja Balkana. Naravno da je postojala podrška rušenja komunističkih režima posebno iz Njemačke i Vatikana jer je Njemačka željela ujedinjenje sa istočnom Njemačkom a Vatikan veću slobodu religije.

(nedelja, 04. mar 2012, 07:03) - anonymous [neregistrovani]

Ma da...

Svi nam krivi za raspad bivse tvorevine a mi bili tako naivni i dobri. U te gluposti ni djeca vise ne vjeruju.

Za raspad bivse tvorevine krivi smo mi takozvani "jugoslaveni" i NIKO vise kakav svijet kakvi bakraci.

Da smo je srcem voljeli ne bi nas niko mogao posvadjati tako da ta prica kako nas je svijet zavadio ne pije vode ne, barem kod nas Balkanaca.

(subota, 03. mar 2012, 22:34) - anonymous [neregistrovani]

1972

Tada je bila šansa da se raziđemo u nekakvom kontroliranom miru. Nije nam trebao ustav od 1974. godine. Možda bi svi već tada imali priliku za brzo uključivanje u EU. Verujem da bi bili ekonomski stabilniji od mnogih drugih članica EU danas. To je prošlost i to je bila greška Tita i komunista u to vreme. Tad se znalo da Jugoslavije posle Tita više neće biti.

(subota, 03. mar 2012, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

zna se 2

A Milosevic se tada nije ni rodio, ma da!

(subota, 03. mar 2012, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

he he

Sve je to bio scenario koji se sada primenjuje u Libiji, Iraku...
Ništa novo, Prava krivica je na ljudima iz senke koji stoje iza MMF-a, već dobro poznato