Izgradnja kompleksa "Car Konstantin"

Muzejski kompleks "Car Konstantin" biće izgrađen na brdu Vinik kod Niša, gde će biti podignut i krst visok 80 metara. Ugovor o izgradnji potpisali partrijarh srpski Irinej i gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Partrijarh srpski Irinej i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su ugovor o izgradnji muzejskog kompleksa "Car Konstantin", na brdu Vinik kod Niša, gde će biti podignut i krst visok 80 metara.

Patrijarh Irinej rekao je da bi bilo dobro da 2013. godine, prilikom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, počnu razgovori hrišćanskih crkava.

"Dobro je da se predstavnici crkava nađu na jednom mestu, da počne dijalog, ljudski i prijateljski, a druga pitanja između crkava mogu biti ostavljena za kasnije", rekao je patrijarh Irinej.

Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik Niša je rekao da taj grad priprema za 2013. godinu tako što radi na završetku Crkve cara Konstantina i carice Jelene i završava saobraćajnice kako bi se povezalo arheološko nalazište Medijana sa tvrđavom.   

Potpisivanju ugovora, u Svetosavskom domu u Nišu, prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Radovi na izgradnji kompleksa počeće početkom naredne godine i biće završeni do kraja 2012. godine, uoči obeležavanja 1.700 godina Konstantinovog Milanskog edikta, zakonskog akta kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestao progon hrišćana.

Krst na brdu Vinik, koje se nalazi na severu Niša na nadmorskoj visini od 400 metara, biće visok 80 metara, raspona 40 metara, i vidljiv iz svih delova grada, a biće od metalne konstrukcije sa ugrađenim liftom i dve platforme.

Kompleks posvećen Konstantinu Velikom prostiraće se na 13 hektara i u njemu će biti izgrađen hotel, muzej posvećen caru, amfiteatar, biskopska sala, medijski centar, suvenirnica.

Sredstva za izgradnju kompleksa biće prikupljena od donatora.

Odluka o podizanju krsta doneta je krajem prošle godine, potpisivanjem Deklaracije o crkveno-narodnom jedinstvu.

Taj dokument potpisali su predstavnici crkve, grada, vojske, policije, komore i političkih partija.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 19. mar 2013, 13:06)
anonymous [neregistrovani]

Katastrofa

Pa bitno je to da ce Beograd dobiti metro,a Novi Sad tramvaj,a u Nisu se gradi krst koji ne placa cak drzava i njima se to ne svidja, pa svasta vise mogu da cujem !!!!!

(subota, 09. jul 2011, 02:15)
kragujevcanin [neregistrovani]

ovaj je ok

Za krst u kragujevcu se moze reci sve sem da je prelep.... Ovo je vec nesto drugo...

(nedelja, 26. dec 2010, 21:59)
anonymous [neregistrovani]

pih

Komo to treba? Zar se crkva nije odvojila od drzave? A zasto nebi onde napravili i koji totem od Svetovida ili Peruna, naedni od najvecih slavenskih bogova. Koliko znam nepostoji nista slicno tome, iako su to bili nasi stari bogovi... Vidovdan je od toga nastao.

(nedelja, 26. dec 2010, 21:41)
anonymous [neregistrovani]

Zasto Grci nemaju ovakve planove

Car Konstantin je stolovao u gradu Bizantu (Byzantium) kojeg su osnovali Grci i koji je kasnije dobio ime Konstantinopolj (Konstantinopolis) po njemu! U bizantskom carstvu je govorni jezik bio grcki! Konstantin je samo rodjen u Naisusu, dijelu Rimskog carstva tako da sa Srbima i Srbijom nema ama bas nista! On je bio Rimski drzavljanin! Konstantin se SAMO rodio u Naisusu, a sirenje vjere Hristove poceo je iz Byzantiuma (Konstantinopolja) danasnjeg Istanbula! Grci za sve ove godine nisu na ovo ni pomisljali, a sto bi bilo logicnije! Ovo je bacanje novca u ladnu vodu! Kao drugo, zasto bolujemo od megalomanije??? Zar nije dovoljna crkva ili muzej u njegovu cast ili oboje!?

(subota, 25. dec 2010, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

ovo je super

napraviti verski objekat tako sto ce se utkati staro i novo je super ideja.

(subota, 25. dec 2010, 16:32)
anonymous [neregistrovani]

nije mi drago

uopste mi nije drago...

(subota, 25. dec 2010, 16:11)
anonymous [neregistrovani]

krst

da li mi to Srbi postajemo katolici....

(subota, 25. dec 2010, 15:41)
anonymous [neregistrovani]

zasto

nije svetosavski krst?

(subota, 25. dec 2010, 14:26)
anonymous [neregistrovani]

Проверити на време

Чини ми се да овај нишки крст, не личи на православни?

(subota, 25. dec 2010, 14:23)
Nislija,pa Pera lozac [neregistrovani]

Tendencije ili poredjane karte

Izgradnja krsta sa kompleksom,centralna proslava Milanskog edikta 2013.,rekonstrukcija gradskog stadiona,aqva park,jura,dajteh,sazem...Mislite o tome!