Hočevar obišao Medijanu u Nišu

Katolička crkva želi da pomogne Srbiji u nameri da papa 2013. godine poseti Niš, poručio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U pratnji sveštenika, Hočevar posetio Niš gde će biti obeleženo 17. vekova Milanskog edikta.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je u Nišu da katolička crkva želi da pomogne Srbiji u nameri da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Niš 2013. godine.

"Svakako je želja najpre svih katolika da nas naš poglavar poseti ali znamo da je želja i Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Srbije da do toga dođe. Katolička crkva želi da podupre državu Srbiju i radi na tome. Ako svi idemo tim putem, postoji velika sigurnost da do toga dođe", rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je danas sa svim sveštenicima beogradske nadbiskupije posetio Niš povodom praznika "Uzvišenja Svetog krsta" i kako je rekao početka trogodišnje duhovne pripreme za jubilej 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta kojim je hrišćanska religija ozvaničena.

Hočevar je posetio arheološko nalazište Medijana gde je rođen car Konstantin koji je i ozvaničio hrišćansku religiju u Rimskom carstvu.

Govoreći o pomirenju istočne i zapadne hrišćanske crkve, Hočevar je rekao da se novog zajedništva dveju crkava mnogi boje, ali bez ikakvog razloga.

"Mnogi se boje toga, ali se boje bez ikakvog razloga jer novo zajedništvo omogućuje svim hrišćanima da intenzivnije žive, da današnjem svetu jače pomognu da mogu stvarati jaču i veću kulturu i omogućiti svetu pravdu", naveo je Hočevar.

Pitanje približvanja i zajedništva, dodao je Hočevar, jeste egzistencijalno pitanje - "želimo li da živimo u jednoj porodici ili volimo li da i dalje budemo podeljenji u mržnji i nerazumevanju".

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 02. avg 2012, 12:31) - zador [neregistrovani]

zelja

Zelimo da dode u Suboticu/Szabadka jer tu zive najvise katolika.