Komisije popisuju objekte koji nisu prijavljeni za legalizaciju

Zakon o ozakonjenju bespravnih objekata stupio je na snagu 27. novembra, a od danas počinje primena i odluke o dozvoljenoj spratnosti po zonama za objekte koji se nalaze u postupku ozakonjenja. Za građane je važna i informacija da su od danas na terenu i popisne komisije koje evidentiraju one koji do sada nisu prijavili svoju divlju gradnju.

Generalni sekretar beogradskog Sekretarijata za legalizaciju Nemanja Stajić kaže da su šalteri otvoreni za sve koji žele da podnesu dokumentaciju neophodnu za ozakonjenje nelegalnih kuća i objekata.

"Otvoreni su svi šalteri i sve kancelarije, svakim danom od 7.30 do 15.30, tako da svi zainteresovani mogu da dođu da se informišu kako bi legalizovali svoj objekat", rekao je Stajić.

Tu mogu da se dobiju sve informacije o zoni u kojoj se nalazi objekat, kao i o dokumentaciji koja je potrebna.

Između ostalog, treba da se dostavi dokaz o pravu svojine nad zemljištem i projektna dokumentacija.

Cena legalizacije kreće se od 5.000 dinara za objekte do 100 kvadratnih metara, do tri miliona dinara za objekte preko 1.500 kvadrata.

Ukoliko stanari žele da legalizuju svoje stanove u nelegalizovanim zgradama, potrebno je da se organizuju i prikupe dokumentaciju.

"Većina tih zgrada je imala građevinsku dozvolu koja odstupa u toku gradnje. Dakle, potrebno je da se građani organizuju i predaju dokumentaciju koja će sigurno biti dorađena. Neka dođu i dobiće sve informacije", kaže Stajić.

Dodaje i da je oformljena komisija koja će se baviti nelegalnim objektima za koje nisu podneti zahtevi za legalizaciju.

"Obilazićemo teren i doneće se rešenja o uklanjanju objekata ili će biti pokrenut postupak o ozakonjenju", rekao je Stajić.

Sada su na potezu gradovi i opštine. Na njima je da pomognu građanima da što brže uknjiže svoje nelegalne kuće i objekte. I da posle više decenija 1,5 miliona nelegalnih objekata bude konačno ozakonjeno, a njihovi vlasnici počnu da plaćaju porez na imovinu.

Do sada je 240.000 građana predalo zahtev za legalizaciju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 02. dec 2015, 10:53) - Дванаест година до пензије! [neregistrovani]

Одг. Да ли ће овакви објекти бити срушени...

Рушење није никакво решење! Наводно ће бити порушено само оно што је у заштићеним зонама националних паркова и водозахвата, као и објекти који угрожавају безбедност... Можда и по неки објекат, где комшија не може да гледа "твоју лепу кућу" коју ниси ускладио по закону, а он за своју платио "дебело"!

(sreda, 02. dec 2015, 10:24) - Nenad [neregistrovani]

Legalizacija

Svi pričaju o legalizaciji kuća ,a šta sa zemljištem koje je pod pkb,držvno,itd....Primer Jajinci,Altina,i pola beograda,država je sve dozvolila preċutno da se izgradi dovedena struja ,voda ,uradjena kanalizacija ,asvaltirano pred izbore,čak kuća uknjižena u katastar imam upotrebnu dozvolu ali zemljište nije moje porez plaćam.Pa se pitam šta se radi u ovim slučajevima.Dali će ovakvi objekti biti srušeni posle 17 godina .

(utorak, 01. dec 2015, 21:52) - Bojan. [neregistrovani]

Nije fer...

Nije fer za ljude koji su platili i vise nego sto je potrebno,Vratiti novac takvim ljudima pozzzz

(utorak, 01. dec 2015, 11:29) - graditelj [neregistrovani]

Alternativa...

Ustavni sud može da reaguje i zaštiti one koji su gradili po zakonu i propisima države Srbije, ali i da konstatuje kako ovi drugi koji nisu legalizovali, sad imaju priliku da to urade jeftinije, pošto je država zakasnila da naplati svoja decenijska potraživanja!

(utorak, 01. dec 2015, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Legalizacija?

Dobar dan svima.
Samo kratko,moj predlog,mozda je vec bilo ovkvih predloga.
Drzava je mogla sama da legalizuje sve objekte,i posle preko poreza da dodatno naplati i troskove legalizacije.
Beli.

(utorak, 01. dec 2015, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

legalizacija

Ustavni sud mora da reaguje i zastiti sve one koji su gradili po zakonu i propisima drzave Srbije , ili da drzava vrati novac takvim ljudima.