Šabić pozdravio odluku RNIDS-a o registraciji domena

Poverenik Rodoljub Šabić pozdravio je odluku Konferencije suosnivača Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" da nazivi .RS i .SRB domena mogu da budu registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta.

Rodoljub Šabić ističe i da se sa zadovoljstvom može konstatovati da odluka "Registra nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) predstavlja rezultat aktivnosti koje nisu bile nametnute odnosno uslovljene postupcima nadzora koje je Poverenik otvorio povodom podnetih prijava građana, prenosi Tanjug.

"Usvajanje savremenih standarda zaštite podataka o ličnosti krupan je i nimalo lako ostvariv cilj", rekao je Šabić.

Poverenik je istakao da nije ni realno ni racionalno očekivati da se taj cilj može postići samo preko akcija i intervencija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić je rekao da je ostvarivanje tog cilja nešto što podrazumeva odgovoran odnos svih subjekata koji se bave obradom podataka o ličnosti.

"Prepoznavanje nepravilnosti u obradi podataka od strane samog rukovaoca i njihovo otklanjanje bez intervencije Poverenika, predstavlja činjenicu koja ohrabruje", rekao je Šabić.

Budući da je RNIDS svojom odlukom ipak ostavio mogućnost korisnicima koji to žele, da uz podatke o registraciji domena navedu i svoj JMBG, kako bi se izbegli eventualni nesporazumi prilikom prenosa registracije domena na drugo lice.

Poverenik je naveo da očekuje da će RNDIS preduzeti sve potrebne mere kako bi zaštitio taj i svi drugi podaci ličnosti korisnika domena koje prikuplja.

Kako je naveo, eventualno objavljivanje JMBG na internetu predstavljalo bi svakako prekomernu obradu podatka o ličnosti i samim tim nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Poverenik je pozdravio odluku Konferencije suosnivača Fondacije RNIDS, kojom su izmenjeni Opšti uslovi o registraciji nacionalnih domena, u skladu s kojom će počev od danas, nazivi .RS i .SRB domena moći da budu registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 20. okt 2015, 13:58) - Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani]

Opravdan pozdrav

Opravdan je pozdrav Sabica, Jer, prema clanu 39.stav 1. tacka 2. Zakona o javnom informisanju i medijima, "U Registar se registruju lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i država izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je odgovorni urednik medija", a po stavu 6. ovog clana "Registrovani i/ili objavljeni podaci o fizičkom licu nisu javno dostupni, osim ličnog imena."