Fakulteti na udaru zbog zabrane zapošljavanja

Zabrana zapošljavanja na određeno dovela do problema na fakultetima jer mnogo profesora radi na ugovoru, kaže prorektor za finansije Miodrag Popović za RTS. Dodaje da su u pitanju programi koji se moraju sprovesti, ali i da nadležna ministarstva pokazuju razumevanje za nastali problem.

Prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu profesor Miodrag Popović ističe da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru na određeno vreme na deset odsto od broja onih koji su zaposleni na neodređeno dovela do problema, jer veliki broj profesora radi na ugovoru, a u pitanju su programi koji se moraju sprovesti.

"Nama je taj zakon napravio velike problem s obzirom da na univerzitetima i fakultetima ima veliki broj aktivnosti koji se ni na koji drugi način ne mogu rešiti, osim sklapanjem odgovarajućih ugovora. Tako da broj ugovora izgleda zastrašujuće velik, ali oni se moraju obaviti", rekao je Popović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da su ministarstva prosvete i finansija pokazali razumevanje.

"Ministarstva prosvete i finansija pokazuju razumevanje da se problem reši, jer ako se ne reši bićemo u situaciji da veliki broj studenata ispišemo ili da prekinemo neke međunarodne ugovore", rekao je Popović.

Neće biti dovoljno zaposlenih, a ima i nekih specifičnih problema, objašnjava Popović dodajući da na multidisciplinarnim projektima u Rektoratu nema zaposlenih.

"Svi profesori moraju da sklope odgovarajući ugovor da bi mogli da budu akreditovani i plaćeni. Broj ugovora je velik", rekao je Popović naglašavajući da broj profesora koji su na ugovoru iznosi nekoliko stotina.

Govoreći o najavi povećanja školarine na pojedinim fakultetima, Popović ističe da to nema direktne veze sa solidarnim porezom i da su u pitanju skromni zahtevi.

Traži se povećanje školarina za oko deset odsto i to traže fakulteti, poput Mašinskog, koji desetak godina nisu povećavali cene, objasnio je Popović.

Kada je u pitanju izdavanje diploma, Popović ističe da mnogi studenti nisu dobili diplome jer fakulteti nisu na vreme uveli informacione sisteme, ali i dodaje da nije mali broj diploma koji je do sada izdat. U postupku je, kaže, 3.000 diploma, a ima nekoliko hiljada za koje zahtevi još uvek nisu podneti.

broj komentara 0 pošalji komentar