Ubijeno 45 žena u porodičnom nasilju

Od ukupno 76 osoba stradalih u porodičnom nasilju ove godine, čak 45 njih su žene. Prošle godine u Srbiji ubijeno 28 žena, tako da je taj broj sada neuporedivo veći. Problem je što nema brzog reagovanja i kažnjavanja nasilnika, kako bi se nasilje sprečilo i smanjio broj žrtava, kažu u Savetovalištu protiv nasilja u porodici.

Tokom ove godine u Srbiji je u porodičnom nasilju nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, a bilo je i pet slučajeva čedomorstva, rekla je koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici u Beogradu Vesna Stanojević.

Stojanović je Tanjugu, uoči obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, rekla da je taj broj u odnosu na prethodne godine neuporedivo veći.

"Prošle godine ubijeno je 28 žena, a sada 45, tako da je svaki komentar suvišan", rekla je Stanojević.

Prema njenim rečima, najteži oblik nasilja su ubistva i samoubistva koja proizilaze iz porodičnih svađa i odnosa u velikom porastu i da bi ona, na neki način trebalo da budu upozorenje svima da je to problem o kome treba što više da se govori.

"Mi nažalost o ovom problemu govorimo onda kada se nešto desi, ili kada se obeležavaju datumi poput 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovljen 1981. godine u Latinskoj Americi", rekla je Stanojević.

Skupština Srbije je nedavno usvojila Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv nasilja nad ženama, za koju se smatra da je do sada najbolje urađen, najznačajniji i najsveobuhvatniji međunarodni dokument u ovoj oblasti, podsetila je Stanojević.

Kako je rekla, u Srbiji ipak nedostaje efikasnost u rešavanju problema, odnosno brzina i kažnjavanje nasilnika da bi se problem sprečio, smanjio ili bar doveo na razumnu meru.

Stanojević je rekla da u Beogradu ima tri sigurne kuće koje imaju kapacitet da prime 75 žena i dece, ali da uvek može da ih bude više.

"Za sada ne postoji potreba da bude veći broj sigurnih kuća, jer se ne javlja više žena od postojećih kapaciteta", rekla je Stanojević.

Telefon savetovališta protiv nasilja u porodici od početka godine do sada je pozvalo 3.000 žena koje imaju problem sa porodičnim nasiljem, od čega je 328 žena došlo na neposredne razgovore, iznelo svoj problem kako bi dobile podršku.

Ove godine je sigurne kuće u Beogradu koristilo 253 žena i dece, a svakodnevno između 40 i 55 žena i dece koriste usluge sigurnih kuća.

Taj broj se obično povećava posle praznika, godišnjih odmora, kada porodice ne funkcionišu i zbog materijalnih razloga, dodala je Stanojević.

Osim u Beogradu, Sigurne kuće postoje u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, a u međuvremenu zatvorene su u Leskovcu, Zaječaru i Smederevu.

broj komentara 0 pošalji komentar