Отворен највећи српски музеј у иностранству

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и државни секретар за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске Миклош Шолтес отворили су у Сентандреји нови Музеј Српске православне епархије будимске, у присуству патријарха српског Иринеја.

"Јужна тачка српског културног простора налази се на Атосу, у манастиру Хиландару, а северна управо овде, у славној Сентандреји", рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић на отварању новог Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји, у Мађарској.

Истакао је да помисао на Сентандреју изазива и осећање поноса и осећање меланхолије.

"Прво, због богатог наслеђа наших давних сународника, а друго због чињенице да су проток времена и историјски процеси учинили да је овде преостало мало Срба. Музеј ће бити нова, садржајна тачка на овом месту богатог памћења", рекао је министар.

Министарство културе и информисања Србије 2018. године износом од пет милиона динара суфинансирало је уређење музејског изложбеног простора, а 2019. обезбеђена су средства у износу од 330.000 евра за завршетак радова у оквиру обнове и адаптације зграде новог Црквеног музеја у Сентандреји, саопштило је Министарство културе и информисања.

"Препознајући значај пројекта, Министарство културе и информисања је, само у протекле две године, значајно финансијски помогло израду пројекта и обнову и адаптацију зграде Музеја. У име Владе Републике Србије и Министарства културе и информисања посебно бих се захвалио Влади Републике Мађарске, без чије велике помоћи и подршке би пројекат обнове био знатно компликованији и са неизвесним временским роком завршетка", казао је Вукосављевић.

У децембру 2016. године, Влада Мађарске посебном одлуком, преко Министарства за људске ресурсе, обезбедила је средства за приоритетне пројекте Српске православне цркве у Мађарској, дотацију у износу од 1,6 милијарди форинти (више од пет милиона евра). Од тог износа, 750 милиона форинти (око 2,5 милиона евра) било је намењено обнови комплекса Препарандије (некадашње учитељске школе) у који је по завршетку радова смештен Музеј Српске православне епархије будимске.

Министар је подсетио да поред доминантних процеса глобализације, сваки народ мора да се труди да сачува своје особености и да је мултикултуралност велико богатство.

"Уверени смо да ће и овим културним топосом бити оснажене везе између две државе, Мађарске и Србије, и да ће ова поставка учинити да се наши мађарски пријатељи боље упознају са културом суседног српског народа", поручио је између осталог министар.

Отварању највећег српског музеја изван граница Србије, институције која сведочи o присуству српске културе на простору Епархије будимске пре и након Велике сеобе Срба 1690, присуствовали су и патријарх Иринеј, државни секретар за везе са црквама и мањинским заједницама у Влади Мађарске Шолтес Миклош, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и друге високе званице.

Нова стална изложбена поставка од преко 450 експоната садржи вредна уметничка дела на чијем прикупљању су посвећено радиле Галерија и Библиотека Матице српске, а визуелни идентитет целокупног изложбеног простора, као и  осмишљавање концепције сталне изложбене поставке, реализује се у сарадњи са Галеријом Матице Српске из Новог Сада.

број коментара 0 Пошаљи коментар