"Путујуће позориште Шопаловић" за 132. рођендан нишког позоришта

Свечано је у нишком Народном позоришту. Дан када су пре 132 године основани као позориште "Синђелић", обележава се премијером представе "Путујуће позориште Шопаловић" Љубомира Симовића, у режији Татјане Мандић Ригонат.

Лепота поетског језика и филозофска суштина одлике су Симовићеве драме, која од праизведбе 1985. године до данас непрестано узбуђује позоришне ствараоце.

"Зашто 'Путујуће позориште Шопаловић' данас, па зато што ми живимо управо, односно ја живим у тренутку када се дубоко преиспитујем чему ова уметност, на који начин ову уметност и позоришну и сваку другу уметност доживљавају неки људи у друштву, какво је место уметности и уметника у друштву", објашњава редитељка Мандић Ригонат.

Како лепота утиче на зло, постоје ли границе између позоришта и живота, нека су од питања за грађане окупираног Ужица и глумце који би да се усред рата баве уметношћу.

"Мисија позоришта јесте, и увек је била, да поставља извесна питања, да понуди неке одговоре, не да дефинише, али да дâ могућност избора", каже Дејан Цицмиловић, који у представи игра Василија Шопаловића.

Улогу Благоја Бабића тумачи Александар Михаиловић.

"Имао сам част, пре свега, да играм и да упишем у својој биографији да сам био део неких Шопаловића, верујем да ће ови Шопаловићи бити значајни за овај театар", навео је Михаиловић.

Нишлије су изабрале да дан позоришта буде и почетак првог позоришног фестивала "Театар на раскршћу", који ће до 19. марта окупити позоришта од Словеније до Бугарске.

"Та одлука, да се фестивал 'Театар на раскршћу' споји са даном Народног позоришта Ниш, заправо је једна наша потврда успеха и жеље да окупимо на једном месту све значајне позоришне институције, позоришне ствараоце не само Србије већ и региона", објашњава Спасоје Ж. Миловановић, директор Народног позоришта у Нишу.

Позоришни ствараоци и стручњаци ће у пратећем програму фестивала, између осталог, размотрити и продубљивање сарадње позориштâ са ових простора.

број коментара 0 пошаљи коментар