Празничне догодовштине фармера Петсона и мачка Финдуса

Књиге награђиваног шведског аутора и илустратора Свена Нурдиквиста о авантурама старог фармера Петсона и његовог мачка Финдуса тридесет година развесељавају децу широм света. Преведене су на 44 језика, а објављене у више од 70 земаља. И наша публика добро познаје ове јунаке, а сада има прилику да чита и о њиховим празничним догодовштинама у сликовници "Петсон слави Божић" коју је превела Светлана Тот.

Божић само што није стигао и требало је отићи по јелку и набавити храну за празничну трпезу. Петсон и Финдус кренули су у шуму, али се Петсон оклизнуо и повредио ногу.

Изгледало је као да од славља неће бити ништа, али смиреном чичи са планом и увек на акцију спремном мачку, стиже изненађење и срећни преокрет.

Читаоци то и очекују, јер су ови књижевни јунаци познати по вратоломним проналасцима и драматичним и духовитим решењима за мале и велике проблеме.

"Решење тог проблема заправо ће бити једна лепа прича о људској солидарности и о пријатељима, о добром почетку једне Нове године коју сви желимо. Оно што одваја Свена Нурдквиста од других илустратора је спремност да уђе у детаљ. Сваки пут кад читате и пажљиво посматрате те илустрације, ви откријете нешто ново, неки ситан детаљ, свако читање је у ствари један нови доживљај", каже уредник у "Кративном центру" Дејан Беговић.

Свен Нурдквист је једном рекао да не воли интернет, медије и комуникације савременог доба, јер производе проблеме. Убрзали су живот, људи су постали површни и то преносе на своју децу.

"Он се овим серијалом на неки начин бори да се људи врате према природи, да се подсете неких ствари, тог спорог протока времена, тих вредности које су свуда око нас", каже Беговић.

Сликовницом "Петсон слави Божић" завршава се серијал о догодовштинама фармера и мачка. Читаоци ће и даље уживати у илустрацијама Свена Нурдквиста у књигама које су написали Јуја и Тумас Висландер. Јунаци су крава и гавран, а први објављени наслов у тој едицији је "Мама Му прави кућицу на дрвету".

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 05. јан 2019, 12:59)
anonymous [нерегистровани]

А има ли неко наш да црта и пише нешто?

Има! Наши цртачи су врло цењени у Француској, Шведској и уопште на западу. Седе код куће и цртају за стране издаваче, који после то пласирају на разна, па и на наше тржиште и уберу масне профите.

Странци нас увек израде на исте три карте, а ми купујемо фору.