"Крунисање Стефана Првовенчаног" у Галерији РТС-а

Слика Небојше Ђурановића "Крунисање Стефана Првовенчаног" (300 x 500 центиметара) насликана је у част 800. годишњице српске државности. Уметнички је доживљај тог чина, креативно виђење прошлости. Посетиоци Галерије Радио-телевизије Србије имају могућност да уживају у погледу на импресивно уметничко дело од 23. октобра до 9. новембра до када ће слика бити доступна јавности.

Највећа вредност средњовековне Србије, узор духовности и витештва, везује се за личност и дело најмлађег сина Стефана Немање, Растка, будућег архиепископа српског – монаха Саве.

Стефан Првовенчани, други син Стефана Немање почео је да влада Србијом као велики жупан, да би 1217. подигао државу Немањића на статус краљевине.

После стицања аутокефалности српске цркве у Никеји 1219. године, архиепископ Сава се вратио у Србију и крунисао брата Стефана Немањића по православном обреду у Манастиру Жича. Син великог жупана Стефана Немање као први крунисани краљ међу Немањићима назван је Првовенчани.

Крунисању Стефана Првовенчаног, присуствовали су – поред његове личне гарде и породице –владике и епископи које је Свети Сава хиротонисао при повратку из Никеје.

Манастир Жича, свето место, и данас, после осам векова, сведочи о једном од најзначајнијих догађаја у историји српског народа.

Сам тренутак крунисања, као стваралачки мотив, одувек је представљао велики сликарски изазов. Посебан подстрек за уметника овом приликом био је формат слике, монументалних димензија, као код славних претходника из епохе мајстора историјских композиција раног 20. века. Данас, у време постмодерне, скоро напуштен начин ликовног изражавања.

Слика "Крунисање Стефана Првовенчаног" аутора Небојше Ђурановића сведочи о славном времену, о свечаном историјском тренутку и личностима које су обележиле почетке формирања будућег државног наслеђа.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 26. окт 2018, 12:30) - Ђорђе [нерегистровани]

Крунисање

Ко би рекао да данас постоји сликар који се усудио да наслика овакво дело! Време ће показати колико је успео у свом подухвату. Али, јуче када сам отишао у Галерију РТС-а и видео слику уживо, мој једини коментар је - свака част! !!

(четвртак, 25. окт 2018, 23:31) - Маја [нерегистровани]

Крунисање Стефана Првовенчаног

Слика је пробудила осећање поноса у мени. Фантастично сликарство ! Хвала РТС-у што нам је омогућио овакво задовољство!

(четвртак, 25. окт 2018, 07:20) - anonymous [нерегистровани]

Puno truda, ali...

Ali, da li je slika "monumentalna" zato sto su joj dimenzije 5x3 metra? Mozda bi bolje bilo da je malo manja, ali da likovi ne izgledaju kao na omotu nekog stripa. Prvo sam pomislio na (izvrsnu) Stripoteku, vecina naslovnica radjena je ovakvim stilom. Interesantno, da, monumentalno - svakako ne

(уторак, 23. окт 2018, 14:53) - Petar [нерегистровани]

Umetnost

Ovako preko TV-a izgleda fantasticno, a verujem da tek uzivo izgleda kao nestvarno delo. Svaka cast za ideju i kompoziciju likova.