Брнабић: За Србију је будућност креативна

У Музеју града Београда отворена је једна од најзначајнијих изложби из области савремене визуелне уметности у Србији – 57. Октобарски салон.

Председница Владе Србије Ана Брнабић обишла је изложбу и рекла да је презадовољна поставком, оцењујући да је ово један од најважнијих догађаја за уметничку сцену у Србији и шире.

"Ово показује лице Србије које треба да се покаже у свету и драго ми је што су међу 72 уметника на Октобарком салону у Београду уметници из целог света, са свих континената и велики број наших уметника", напоменула је Брнабићева за РТС.

Према њеним речима, ово је један од догађаја за које ће Влада Србије увек да нађе времена и енергије, зато што то јесте имиџ Србије који желимо да покажемо.

Упитана шта је записала на дрвету, којим се на Салону представила једна од најинтригантнијих уметница у свету Јоко Оно, Брнабићева је рекла: "Написала сам да се поносим Београдом, Србијом и да је за Србију будућност креативна".

У Музеју града Београда у наредних шест седмица, под слоганом "Чудо какофоније", своја дела у пет простора представиће 72 уметника из целог света.

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић подсетила је да је претходни Октобарски салон имао 17.000 посетилаца и додала да сада очекују много већу посећеност.

Како је навела, овај Октобарски салон обећава да буде један од најбољих до сада, додајући да се стратегија културе Београда много променила.

Вршилац дужности директора Културног центра Београда Гордана Гонцић рекла је да је за њих припрема Октобарског салона било "чудесно путовање" и да су им уметнички директори и кустоси Данијел и Гунар Кваран подарили нови поглед на свет уметности.

Она је навела и да је Октобарски салон у Београд ове године довео све савремене визуелне уметности у свој њиховој разноврсности и различитости, а да је "какофонична структура изложбе премостила националне, расне, родне, генерацијске, класне и све друге категорије". 

Гунар Кваран је објаснио да је концепт Октобарског салона заснован на разноврсности и да одражава светски тренд - да више не постоји доминантнан модел или покрет у уметности. 

Како је објаснио, у свету више не постоји један уметнички центар, већ мноштво у свим земљама и на свим континентима и Октобарски салон треба управо да прикаже тај диверзитет уметничког света.

Глумица Марија Каран за промоцију савремене визуелне уметности, отворила је Октобарски салон са жељом да Београд увек сија као вечерас.

Том Сакс је у оквиру свог перформанса лансирао ракете у небо Београда, чиме ј Београд лансирао међу звезде и поставио га на сам врх света, рекла је Каран и пожелела да Београд увека сија као што је то вечерас.

број коментара 0 Пошаљи коментар