Захар Прилепин за РТС: Ја сам писац и војник

Након што је руском писцу Захару Прилепину забрањен улазак у Босну и Херцеговину, где је требало да присуствује манифестацији "Кочићев збор" у Бањалуци, Амбасада Русије затражила је објашњење Министарства спољних послова БиХ. Објашњење се још чека, а Прилепин се из Београда, враћа кући. У разговору за РТС каже да сличну ситуацију на граници до сада није доживео, иако је, истиче, путовао европским земљама.

"Никада нисам имао овакав проблем на граници, а путовао сам у многе европске земље", говори нам Захар Прилепин док се припремамо за разговор. Иако је од "ситуације" на граничном прелазу Рача прошло два дана, Прилепин делује као да је и даље изненађен и зачуђен, али не и љут или огорчен.

Када сте сазнали да Вам је забрањен улазак у Босну и Херцеговину?

– Кад сам стигао на границу, сат касније.

Шта су Вам рекли?

– Показали су ми папир на коме је писало да ја представљам претњу за безбедност Босне и Херцеговине. Сад су дужни да дају неко објашњење Амбасади Руске Федерације у Босни и Херцеговини. Јавите ми шта ће ту да напишу. Верујем да ту, у ствари, неће имати шта да напишу. А и ако нешто напишу, ту неће бити ниједне истините речи.

Писац и претња у исто време. Како то схватате?

– Тако што ја нисам само писац. Ја сам руски писац, имам своје политичке ставове, уз то сам и војник и то већ довољно говори.

Колико је тај Ваш политички став помогао или можда одмогао у рецепцији Вашег дела?

– Можда је помогао можда не. Али то се не може рећи само за мене, то важи и за неке друге писце, за нпр. вашег академика (Душана) Ковачевића, за Емира Кустурицу. Али, ми не бисмо били исти људи кад не бисмо имали и показали своје мишљење.

Имате веома занимљиву биографију. Ко је у ствари Захар Прилепин?

– Зависи ко ме то пита. Ја сам и отац и супруг за моју породицу, за моје читаце – писац. А ако ми то питање поставе борци у Донбасу – ја сам њихов командир. То је као у мојој књизи "Седам живота" – ја ту пишем како желим у истом животу да проживим седам живота. Ето то је мој одговор.

Шири интервју са Захаром Прилепином погледајте у емисији Око магазин у уторак у 18.25.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 26. авг 2018, 01:12) - Раша [нерегистровани]

@реципроцитет

Ратовао као Рус против украјинских неонациста и бранио руски народ у Донбасу. Не видим шта је ту спорно!?

(субота, 25. авг 2018, 23:23) - anonymous [нерегистровани]

@Reciprocitet

U Bosni niti bilo gde u svetu ne postoji narod po imenu "Bosanci", vec postoje Srbi, Hrvati i Bosnjaci. A drugo, to sto je gospodin Prilepin ratovao u Ukrajini je njegovo pravo koje mu niko ne moze oduzeti. Za BiH ne moze predstavljati pretnju jedan pisac, ova protivzakonita odluka iz Sarajeva je donesena cisto da se ponizi Rusija.

(субота, 25. авг 2018, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Reciprocitet

Sama cinjenica da je kao Rus ratovao protiv Ukrajinaca u Ukrajini govori sve.
Jer ako u Bosni u zatvor salju one Bosance koji su ratovali u Siriji zasto bi pustili ovoga koji je ratovao u Ukrajini