Ивањица у знаку забаве и смеха, отворена "Нушићијада"

Свечаном академијом, изложбом и концертом Дивне Љубојевић, у Ивањици је почео фестивал хумора, забаве и весеља "Нушићијада". До недеље у граду на Моравици посетиоце очекују бројни садржаји, разноврсне уметничке форме, спој модерног и традиционалног, најављују организатори Општина Ивањица, Дом културе и туристичка организација из тог града.

Улицама ће поново дефиловати свет одевен у костиме. На пар дана кључеве града традиционално ће преузети Нушић, а у амбијенталној целини сачуваној с краја 19. и почетка 20. века, Ивањица ће се вратити у доба чувеног комедиографа.

"Ништа ми у менталитету нисмо променили, све је исто. Ја сам зато Бранислав Нушић јер сам у контакту са садашњим народом, зато што се са њим дружим", каже глумац Милан Милосављевић.

На дружење уз чувено ивањичко чаршијање гости већ стижу. Млади се пријављују да волонтирају, а међу њима и Вања Авељић, која је стигла из Канаде.

"Ја обично, иако сам рођена тамо, не кажем да сам из Торонта, кажем да сам из Ивањице и некако ми је фалило да дођем на 'Нушићијаду'. Као што је 'Нушићијада' део Ивањице, исто је то за мене кад кажем да сам из Ивањице, то ми је све", напомиње Вања Авељић из Канаде. 

Ове године организацију је преузела Општина Ивањица. Због тога су из удружења "Кудес" пре ивањичке одржали "Нушићијаду" у Београду. Али у граду на Моравици кажу да је Ивањица једино место јединственог фестивала, управо ту зачетог пре више од пола века.

"Цела локална заједница је укључена у све ово и мислим да ће ова 'Нушићијада', девета по реду, обновљена 'Нушићијада', протећи у духу хумора, весеља, шале, смеха, што је једноставно једини и основни циљ ове манифестације", истиче председник општине Ивањица Зоран Лазовић.

У данима посвећеним култури, позоришту и уметности, организатори очекују велику посећеност.

"'Нушићијада' је својеврсни бренд Ивањице и она је најбољи туристички производ који промовише не само град Ивањицу, не само регион Западну Србију, него Србију као дестинацију када је у питању манифестациони туризам у Србији", напомиње координатор "Нушићијаде" Милоје Остојић.

У специфичном амбијенту уз слоган девете обновљене манифестације "Ко тебе јадом, ти њега 'Нушићијадом'", Ивањичани дочекују госте уз разноврсне културне садржаје намењене свим генерацијама.

Остали аутори: Силвија Пашајлић
број коментара 0 Пошаљи коментар