Изложба "Нематеријално културно наслеђе Србије" у Етнографском музеју

Шта повезује мантије из Новог Пазара, народну игру коло и певање уз гусле. Све је то нематеријално културно наслеђе Србије, приказано на истоименој изложби у Етнографском музеју у Београду.

Представљено је 37 елемената уписаних у Национални регистар, сачуваних као део живог наслеђа, обележја идентитета. Експонати, који су део фонда Центра за нематеријално наслеђе, документују постојање традиције у савременом – попут злакуске грнчарије, словачке наиве, мантија из Новог Пазара.

"Цела изложба је подељена по областима, једна од области јесу знања везана за припремање традиционалне хране, затим су ту обичаји, веровања, занатска знања, усмене традиције, извођачке уметности. Са тих различитих аспеката смо покушали да представимо све оно што је у овом тренутку уписано као нематеријално наслеђе Србије", наводи Даниела Филиповић, ауторка изложбе.

Аценат изложбе – породична слава и народна игра коло, који су на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа човечанства. У поступку усвајања је певање уз гусле.

"Надамо се да ћемо баш оваквим активностима подстаћи пре свега носиоце знања, веровања, обичаја да се покрену и да оно што је њихово наслеђе учине тај корак на његовој заштити уписом у Национални регистар нематеријалног наслеђа Србије", наглашава Филиповићева.

Изложба која је део међународног представљања нематеријалног културног наслеђа Србије у Етнографском музеју у Београду до краја августа.

број коментара 0 пошаљи коментар