Изложба "Трагом старе Србије" у Кући краља Петра

"Трагом старе Србије" назив је изложбе уметника Удружења "РасАрт" у Кући Краља Петра Првог. Више од двадесет уметника на преко тридесет дела – слика, батика, пастела, мозаика оригиналним уметничким рукописом представило је културни српски средњи век.

Доказати трајност једне културе и сачувати основне постулате нашег културног бића циљ је изложбе "Трагом старе Србије". Средњи век у култури Србије сеже још од Беловодске, културе Лепенског Вира, Винчанске, Старчевачке и Дупљајске преко целокупне античке до ромејске.

"Та наша 'Рас' култура, која јесте највећи облик христијанизованог хеленизма. Треба рећи да смо имали два велика стила, рашки и моравски, и да смо хтели да представимо цело то богатство", каже Пеђа Тодоровић, ликовни уметник.

"У славу традиције" назив је једног од тридесет и пет изложених дела. У техници акрила и темпере и мотива средњег века, маштовитост уметнице дала је још један показатељ вишевековног постојања.

"У свом раду ја сам хтела да истакнем старословенски период, надовозујући се на хришћанство, али оно што је занимљиво за мој рад да су слике урамљене у прозоре који су донесени из околине Ниша и стари су око један век", каже Јасмина Кланица, историчарка уметности.

По завршетку свих планираних излагања новац од аукције биће прослеђен дечјој установи на Косову и Метохији.

број коментара 0 пошаљи коментар