Галерија САНУ – од Уроша Предића до Октобарског салона

Галерија Српске академије наука и уметности основана је пре 50 година на иницијативу уметника и академика проф. Недељка Гвозденовића са намером да постане "место за најшире културно просвећивање". Ту намеру показује и овогодишњи програм Галерије са изложбом дела Уроша Предића, поставком "Михаило Петровић Алас: Родоначелник српске математичке школе", a сутра се отвара изложба "Недељко Гвозденовић: У потрази за апсолутним сликарством".

Управник Галерије САНУ, академик Душан Оташевић, каже да је Галерија од почетка радила успешно, приређујући изложбе дела значајних уметника, али и поставке посвећене научницима.

"Некад је било сјајних изложби, никада није било лоших, а понекад су збиља прављене изложбе које се и данас памте", рекао је Оташевић у изјави медијима.

Најавио је да ће део изложбе 57. Октобарског салона први пут бити у Галерији САНУ.

"Врло је лепо што у овој години имамо изложбу дела Уроша Предића, па Недељка Гвозденовића, биће Марко Челебоновић, а стицајем околности први пут у овој галерији, која није авангардна, Октобарски салон ће имати сегмент своје поставке. То је мали искорак и драго ми је да у овој години имамо све од Уроша Предића до Октобарског салона", рекао је Оташевић.

Уз посебно ангажовање чланова Одељења ликовне и музичке уметности САНУ, према пројекту Григорија Самојлова, који је од 1949. до 1952. реконструисао ентеријер читаве палате Академије, 1967. су предузети обимни послови реконструкције локала у приземљу, на углу Кнез Михаилове и Улице Вука Караџића, и преуређења простора у изложбену галерију.

Маја 1968. године отворена је прва изложба – "Српски уметници 19. века" коју је приредио академик Лазар Трифуновић, члан Савета Галерије.

До данас је приказано више од 240 поставки, а Галерија САНУ води бригу и о Уметничкој збирци САНУ, која је формирана и пописивана од 1969. године.

Од 1979. до 1982. године, под руководством дописног члана САНУ Ивана Антића, Галерија је проширена по пројекту Браниславе Миловић припајањем низа локала дуж Улице Вука Караџића.

Тако данас на површини од преко 500 квадрата делују Изложбени салон и простор првенствено намењен излагању Уметничке збирке и одржавању концерата. Уређен је и депо за смештај Уметничке збирке САНУ.

Под руководством Одељења ликовне и музичке уметности и академика Станојла Рајичића, у Галерији се од 1982. године редовно одржавају концерти класичне музике.

Галеријом су од њеног оснивања до данас руководили др Станислав Живковић и академици Драгослав Срејовић, Гојко Суботић, Динко Давидов и Душан Оташевић.

Поводом пола века од оснивања сутра ће у Галерији САНУ бити отворена изложба дела Недељка Гвозденовића што ће бити прва његова ретроспективна изложба у том простору у години у којој се навршава 30 година од његове смрти.

број коментара 0 пошаљи коментар