Са 24. Шангајског телевизијског фестивала

Магнолија Форум у оквиру Шангајског телевизијског фестивала посвећује пажњу новим трендовима ТВ индустрије и представља њене нове облике. Усмерен ка иновацијама и развоју новог квалитета, овогодишњи Форум имао је две велике теме: Стварање за публику и Кинеске приче добро испричане.

Предводници домаће и стране индустрије окупили су се у Шангају да разговарају и размењују мишљења о платформама за пренос програма, ТВ драми, забавним програмима, документарцима и анимацији, представљајући све важеће аспекте данашње индустрије: од различитих бочних приступа до најширег поља на коме делују ТВ професионалци и публика.

Сви су они сведочили о позитивним утицајима које ове програмске области доносе у телевизијско окружење.

"Имајући на уму искуства српског серијског и филмског програма, организатори су нас позвали да активно учествујемо на панелу Кинеске серије у међународној арени", рекао је главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а.

За Кину и њену културну политику је веома важно да представи кинеске серије на глобалној сцени како би свету показала живу и савремену Кину са узбудљивом културном историјом.

Неке од савремених кинеских серија су већ дистрибуиране у иностранству и дале су позитивне ефекте у продаји (Нирвана у пожару, Перје лети у небеса).

Оно што кинеску ТВ индустрију највише занима је како да постигне задовољавајући стандард квалитета који прати светске трендове. Кинески професионалци су овладали занатима и вештинама, тако да изузетно брзо користе развој нових медија који публици омогућавају разноликост садржаја и богату понуду.

Због тога су организатори Форума позвали доносиоце одлука који су успели да направе пробој на тржиштима у иностранству као и ветеране из иностраних продукција и платформи за пренос, да заједно представе и истраже путеве за боље представљање кинеских серија и драма у свету.

"Поред фестивалске промоције ТВ филма Слепи путник на броду лудака, која је укључивала и пројекцију у Мерцедес Бенц Арени после које је следио динамичан разговор са кинеском публиком и професионалцима, на Магнолија Форуму смо представили искуства драмског и серијског програма РТС и разговарали са бројним професионалима из Кине, Мађарске, Немачке, Аустрије и Енглеске", каже Брадић.

Штанд РТС је био посећен на Маркету фестивала.

"Уз чињеницу да је филм Слепи путник на броду лудака номинован за престижну награду Магнолија, у међународној конкуренцији у којој су биле и серије Твин Пикс и Берлин Вавилон, верујем да ће у будућим временима бити позитивних ефеката за пројекте РТС у Кини", рекао је Брадић.

број коментара 0 пошаљи коментар