Завршено "Дисово пролеће", награда песнику Ђорђу Нешићу

Доделом Дисове награде песнику Ђорђу Нешићу у Чачку је завршена овогодишња смотра песништва. Током два и по месеца, колико је трајало 55-то Дисовог пролећа, одржано је више од 20 различитих програма а манифестацију у Чачку, Београду и Заблаћу посетило је неколико хиљада љубитеља поезије.

Одавањем почасти родоначелнику српске модерне, испред Дисовог споменика, срели су се овогодишњи добитници награда.

Дисова награда додељена је Ђорђу Нешићу српском песнику који живи и ради у Хрватској. Вишедеценијски песнички пут започео је збирком "Црв сумње у јабуци раздора" 1985. године а до данас је објавио девет књига поезије а за стваралаштво је добио бројна признања.

Једногласну одлуку о Дисовој награди жири је образложио тврдњом да је "Ђорђе Нешић можда једини успео да у песничкој форми изрази основне друштвено-историјске околности у којима се нашао српски народ, изван своје матичне државе".

"За све који се бавимо поезијом Дис је један од основних камена темељаца те поезије. Како сам рекао у својој беседи Дис ће остати заувек зато што је он тајанствен песник. Ми га одгонетамо али га нећемо моћи одгонетнути", каже добитник Дисове награде Ђорђе Нешић.

Награду "Млади Дис" за прву необјављену збирку поезије добио је Далибор Томасовић, млади песник из Новог Сада.

"Ово је је четврта година успешног писања поезије. Награда ми значи наравно много зато што је то први корак за сваког ко жели да се бави књижевношћу код нас", рекао је добитник награде "Млади Дис" Далибор Томасовић.

55. Дисово пролеће одржано је у песниковом родном Заблаћу, Чачку и Београду .

"Заиста Дисово пролеће на свој особен и посебан начин осликава културну сцену Чачка и позиционира га на правом месту не само у култури Србије него и много шире", наглашава директор "Дисовог пролећа" Богдан Трифуновић.

У част овогодишњег добитника Дисове награде у чачанској библиотеци уприличена је изложба "Дим и прашина" ауторке Марине Матовић.

Такође у едицији "Токови" ускоро ће бити објављен награђени рукопис Далибора Томасовића.

број коментара 0 пошаљи коментар