Конгрес у Београду – вид културне дипломатије

Светски конгрес Међународне федерације за позоришна истраживања, који ће бити одржан од 9. до 13. јула у Београду уз учешће око 1.000 теоретичара и практичара позоришне уметности из 54 земље света, представља, преме оцени премијерке Ане Брнабић, вид културне дипломатије на коју је Србија заборавила.

Брнабићева, која је покровитељ Светског конгреса, честитала је на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини града Београда организаторима скупа што је Београд победио у финалном кругу Шангај и добио ретку прилику да буде домаћин Светског конгреса који се одржава сваке четврте године.

Брнабићева је рекла да је Светски конгрес изузетно значајна манифестација за Београд и Србију и показатељ креативности коју имамо у земљи.

"Поносна сам што сте са лимитираним ресурсима успели да победите много веће од вас, који сигурно имају и већу системску подршку и то говори о вашем квалитету", истакла је Брнабићева.

Она је нагласила да организација Светског конгреса иде раме уз раме са оним што Влада Србије ради са циљем побољшања целокупног амбијента у земљи.

"Никада није било, а посебно не у 21. веку, успешног друштва, а да оно није базирано на култури, образовању, науци и креативности", подвукла је Брнабићева, додавши да је то вид значајне културне дипломатије коју је Србија негде заборавила и испустила из вида и које треба да се сетимо.

То је, како је премијерка додала, она мека моћ, коју све паметне државе користе.

"Надам се да ће моје покровитељство као председнице владе бити јасан сигнал којим путем ми одавде идемо и шта су приоритети ове владе", рекла је Брнабићева.

Светски конгрес Међународне федерације за позоришна истраживања обухватиће 890 предавања најзначајнијих истраживача позоришне и извођачке уметности из 54 земље, као и 11 перформанса и "шоу кејс" домаћих представа, а у све ће бити укључено и више од 80 волонтера из земље и иностранства.

Тема Конгреса биће "Позориште и миграција - позориште, нација и идентитет између миграција и некретања".

број коментара 0 пошаљи коментар