"Велики корак ка обогаћивању културне сарадње Србије и Ирана"

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да је Србија ове године специјални гост Сајма књига у Техерану, једном од највећих догађаја из области културе у Ирану.

Вукосављевић ће сутра у Техерану говорити на отварању Сајма књига, док ће 2. маја отворити манифестацију 'Дани Србије" и штанд Србије.

Министар културе и информисања је напоменуо да сваке године Сајам књига у Ирану посети неколико милиона људи.

"Пре две године Иран је био почасни гост Сајма књига у Београду, а сада је Србија добила ласкави позив да узврати гостовање Техерану", каже Вукосављевић за Танјуг.

"Посебно сам срећан што ћемо 2. маја отворити наш штанд на Сајму који има око 150 квадрата. Ту ћемо представити нашу књижевну традицију, дела Вука Стефановића Караџића, Иве Андрића и Меше Селимовића и Његоша..", наводи Вукосављевић.

Гости штанда биће, како истиче, познати српски писци Мухарем Баздуљ и Горан Петровић.

Оценио је да је предстојећи догађај у Техерану један у низу великих корака које Србија остварује у сарадњи из области културе са Ираном.

"Част ми је што ћу имати прилике да разговарам са министром културе Ирана Сеједом Абасом Салехијем. Биће то прилика да наставимо разговоре о нашим жељама, као што је постављање важних изложби из Ирана у Београду. Ту пре свега мислим на изложбу која долази из Музеја персијског тепиха. То је апсолутно спектакуларна изложба", рекао је министар.

"Београд може да очекује збирку модерне уметности Ирана"

Вукосављевић верује и да ће публика у Београду имати прилике да види део збирке из Музеја Савремене уметности у Техерану, која садржи модерну уметност Ирана, али и сјајне артефакте из америчке уметности шездесетих година прошлог века.

Министар је додао да ће тема разговора са колегом из Ирана бити и превођење дела српских писаца на фарси, као и о превођењу иранских писаца на српски.

"Радујем се потписивању споразума између Народне библиотеке Србије и иранске националне библиотеке. Иран представља центар овог региона и има културну традицији дугу преко пет хиљада година у стабилном континуитету. На сваком кораку се види да је Иран наследник персијске цивилизације", наглашава Вукосављевић.

Подсећа да се ирански филмови приказују у Србији, слуша музика, постављају изложбе, али исто тако судећи према заинтересованости иранских пријатеља, Србија има прилику за пласман своје културе.

"Ту пре свега мислим на савремене књижевне ствараоце из наше земље", закључује Вукосављевић.

број коментара 0 пошаљи коментар