Дејану Илићу награда "Меша Селимовић"

Награда "Меша Селимовић" за књигу године за 2017. годину, коју додељује Компанија "Новости", припала је Дејану Илићу за песничку књигу "Долина Плистос" у издању Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" из Краљева, саопштено је у Вуковој задужбини.

У овогодишњем Великом жирију Вечерњих новости за књигу године учестовало је 59 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара.

Критичари су овога пута предложили 112 књига, а Илићева "Долина Плистос" је добила 19 гласова.

У награђеној књизи Илић је објединио есејистичко, путописно, лирско. У интервјуу за РТС каже да је то био тежак задатак и изазов.
"То јесте тежак задатак, бавити се општим местима као што је Грчка којом се бавим у овој књизи, и Венеција коју не помињем али се и њом бавим, а изазов је да то не изгледа као нека туристичка поезија", рекао је Илић.

Наводи да би могао да се "вози до краја живота", као и да му се чини да тако настају песме - након путовања.

Указује да се након добијања овакве награде постаје етаблирани аутор. На питање да ли је због тога срећан одговара: "Не знам. Мораћу још дуго да размишљам."

Ово је 12. песничка књига овенчана наградом "Меша Селимовић", а престижно признање за књигу године до сада су добила 34 писца, при чему је четири пута награда дељена на равне части.

Професионална биографија Дејана Илића 

Рођен у Травнику 1961. Дејан Илић од 1969. живи у Београду, где је завршио студије италијанског језика и књижевности.

Објавио је песничке књиге "Фигуре" (1995), "У боји без тона" (1998), "Лисабон" (2001), "Дунавски пут" (2003), "Кварт" (2005), "Из викенда" (2008) и "Катастар" (2013).

Добио је награде "Ђура Јакшић" и "Бранко Миљковић".

Аутор је низа превода савремених италијанских песника (Ћезаре Павезе, Бартоло Катафи, Ђорђо Орели, Валерио Магрели, Умберто Фјори, Фабио Пустерла...), Антологије новије италијанске поезије "Тело и погледи".

Преводио је и француске писце Жана Бодријара и Филипа Жакотеа.

За преводилаштво добио је награду "Милош Н. Ђурић".

Дуго је био слободни уметник, а од скоро је запослен на Филозофском факултету у Београду.

Награду "Меша Селимовић", коју су основали Драган Богутовић и Огњен Лакићевић, чине скулптура са ликом великог писца, Повеља и новчани износ.

број коментара 0 пошаљи коментар