Признање Дечјем културном центру за 65. рођендан

Да детињство буде лепше и богатије, мисија је Дечјег културног центра Београд, некадашњег Дома пионира. За 65 година рада са децом и за децу, та институција крунисана је недавно и Вуковом наградом Културно-просветне заједнице Србије.

Од програма попут "Сусрета четвртком", претече садржаја који су одговарали на дечју радозналост о науци, уметности и животу до манифестација које су понос не само града већ и земље – готово 50 година, у Дечјем културном центру одржавају се сусрети "Радост Европе".

Ту је поникло недавно обновљено Дечје београдско пролеће. У Таковској 8, такмиче се хорови, деца композитори, ствараоци видео-радова, приређују представе, књижевни, ликовни и плесни програми.

"То је светионик културе за генерације које расту... Тако да му је увек била значајна функција, друштвени живот деце, развијање креативности, њиховог умећа", каже Миња Субота, в. д. председника Управног одбора ДКЦ.

Руководилац продукције ДКЦ Далибор Стојановић сматра да је тајна успеха те институције то што је рад у том културном центру у ствари мисија живота свих његових запослених.

"У Дечјем културном центру се не ради, у њему се живи, а ви сте свакодневно окружени децом, младима, уметношћу, културом, позитивном енергијом и то је у ствари оно најлепше због чега смо сви ми у ствари овде", каже Стојановић.

После 50 година реконструисана је зграда и реновирана је велика сала. Разноврсни програми и манифестације само у децембру у Дечји културни центар привукли су око 40.000 деце.

"Имао сам ту велику част и срећу да сам Донку Шпичек затекао ту, која ми је просто ту палицу препустила. Нажалост, она није више са нама, али надам се да је, ако је има негде горе, срећна што смо наставили њеним неким путем", рекао је Драган Марић, директор ДКЦ.

За све у Дечјем културном центру Вукова награда је част и обавеза – залагање за развој креативне, иновативне и целовите личности деце и младих и убудуће, јер како рече песник Љубивоје Ршумовић, "деца су украс света".

број коментара 0 пошаљи коментар