Уметници свих земаља, уједините се!

Уметници су суштински независна бића. Сви уметници су моћни индивидуалисти који желе да сами покрећу сопствене активности. Они не желе да се возе у туђим свечаним кочијама. У природи уметника је да иду сами и да сами вреднују сопствену независност. Груписање уметника је као и груписање мачића. Уметници не певају хорски. Уколико поставите исто питање за тридесет уметника, добићете тридесет различитих одговора.

Један од разлога због којих уметници не говоре колективним гласом је уверење да постоје институције и организације које тај посао раде уместо њих. Мрежа уметничких школа развија културу пуну живота. Музеји и галерије позивају своју публику и заинтересоване уметнике. "Уђите, ви сте добродошли."

Уметници носе идеје, креирају уметничка дела, уводе нове трендове и на тај начин доприносе заједници. Увек када се уметник одлучи да изваја скулптуру, наслика слику, направи представу или креира нови дизајн - радују се многи у ланцу: од набављача до превозника, издавачи новина и магазина који поручују текстове, електронски медији који снимају рубрике, позоришта која спремају представе, обликују и шаљу позивнице...

Кад уметник ради, свој допринос не даје као део колектива или удружења, већ као појединац. Сваки пут када уметник направи креативни покрет, неко други се припрема да заради новац. Директори, продуценти, кустоси, конзерватори, благајници: сви они могу да за своје послове захвале уметницима. Уметници су главна снага за стварање нових добара у културним и креативним индустријама, велики играчи.

Међутим, финансијски резови које савремене владе чине у односу на културу уносе несигурност и прете читавој области уметничког стваралаштва. Овакви резови понекад могу да буду услуга за уметност, која цвета без подршке или управо због изостанка подршке.Велико наслеђе филмског неореализма настало је у периоду кад је Италија била у расулу. Успон "црног таласа" у Југославији десио се када је моћ државе ослабила, а уметност била слободна да каже оно што је требало рећи.

Уметност је данас угрожена широм света. Поништава се слобода изражавања, уништава се културно наслеђе. Културно окружење које омогућава да уметници буду независни је у опадању. Ако уметници не буду говорили јасно и довољно снажно, оно што следи је - "Они ће доћи по нас". Сада, можда више него икад, време је да се уметничко удруживање сагледа озбиљније.

Чињеница је да је уметност универзални међународни језик. Оно што уједињује људска бића је велико и дивно, оно што нас дели је мало и зло. Ми имамо много више заједничког једни са другима, од ствари које нас раздвајају и то се не одређује према националности, већ према хуманости. То би требало да знају младе генерација. Због тога, би требало говорити о угроженом уметничком образовању, јер уметност омогућава младим људима да развијају дебату и изграђују независност мишљења.

Било би веома важно да се изучавање културе и уметничких пракси врати у јавну агенду, како би се младим људима широм земље обезбедило кохерентно уметничко образовање у коме би свако дете могло да креира, саставља и изводи уметнички рад. Њима треба пружити могућност да знају више и да разумеју боље како би могли да користе и преносе драгоцено искуство које су доживели. Последице тога ће се осетити у самопоштовању, поверењу, поносу и благостању шире заједнице.

Можда ће деловати парадоксално, али да би се ојачао смисао индивидуализма који код уметника највише волимо, уметници морају да науче да говоре и делују колективним гласом. Знамо да ће се оваквој идеји супротставити они који сматрају да уметници могу да цветају једино "у лицима различитости", као људи који остају изван колектива, али удруживањем гласова се не угрожава њихова појединачна снага.

Постоје уметничка удружења која се залажу за адекватно плаћање уметничког рада који је сваким даном све потцењенији у прекарном радном окружењу, постоје и она друга која се баве социјалним правима уметника, има удружења која додељују награде и признања, нека су укључена у одбрану уметности у школама, најомиљенија су она која имају добар клуб, ресторан или бифе.

Уместо удружења која често заборављају своју сврху и смисао, дошло је време да буде основана асоцијација креативних људи.

број коментара 0 пошаљи коментар