"Лира" из Коцељеве на десет језика

Хорско певање у многим школама је ваннаставна активност. А како је хор постао омиљенији од друштвених мрежа и начин да се представи једна мала средина, показују основци из Коцељеве. Певају на десет језика, недавно су то учинили и за турског председника Ердогана, током његове посете Београду.

Песма је европска, језик немачки, а гласови - најлепши из Коцељеве. Од укупно 250 основаца виших разреда, у хору "Лира" пева четвртина. Уз музику и дружење школа им је, кажу, постала омиљено место за окупљање, а репертоар од 30 песама изводе на десет језика.

Да створи "Лиру", наставника Ивана Марковића инспирисао је изузетан таленат ове генерације ђака, који је приметио на часовима музичког. То је, каже, права права реткост у овако малој средини.

"Оно што је мени било инспиративно за рад, јесте да ниједно дете не похађа музичку школу, него смо све кренули испочетка", каже Иван Марковић, диригент хора "Лира" ОШ из Коцељеве.

Због песме, малишани из Коцељеве, стизали су на концерте и у друге градове, чак до престонице, када су талентом задивили супругу турског председника Емину Ердоган.

"Показујемо каква је Коцељева, да има много добре деце, да је Коцељева мало место у којем деца имају лепе гласове", каже ученик.

Због тих гласова, диригент Иван Марковић, свакодневно путује из Шапца. Уз његову помоћ, осим песме, деца уче и акценат и мелодију језика који се не уче у школи, јапанског, хебрејског, грчког, турског.

Док припремају новогодишњи концерт, малишани из Коцељеве од Деда Мраза прижељкују клавир, јер за пробе и наступе већ пет година позајмљују од музичке школе из Шапца.

број коментара 0 пошаљи коментар