Изложба слика Даде Ђурића

У ваљевској Модерној галерији друга велика изложба заредом. После слика Љубе Поповића, први пут на овим просторима нека од великих дела Даде Ђурића.

На дело великог сликара Даде Ђурића подсећа изложба слика у ваљевској Модерној галерији. Приказано је 35 радова углавном великих формата, аутентичног ликовног израза који Даду Ђурића сврставају у свет сликарских феномена.

"Ово је сигурно највећа изложба до данас на овим просторима организована у част Даде Ђурића. Захваљујући колекционарима, већина слика је по први пут изнесена у јавност у Модерној галерији у Ваљеву", каже Војислав Јовановић, в.д. директора Модерне галерије.

Сликарство је за Даду Ђурића, како је истицао, било важније од смрти. Спада у ред врсних усамљеника који су уметност издигли изнад егзистенције бића, поништили сопствену твар и у потпуности се предали чину креације.

"Његово сликарство на српским просторима сврставано је у медијалу и често у савремено сликарство фантастике. Међутим, оно је нешто више од тога, и ова изложба нам данас омогућава да као кроз неку форму минијатурне ретроспективе прођемо кроз све оно што је Дадо стварао од његовог одласка у Француску, тачније Еруал, па до његових последњих стваралачких дана", истиче историчарка уметности Наташа Кристић.

Изложба Даде Ђурића, за коју влада велико интересовање љубитеља ликовне уметности, у Модерној галерији у Ваљеву биће отворена до краја године.

број коментара 0 пошаљи коментар