Јан Фабр: Потребни су нам хероји попут Гандија и Менделе

У Центру "Сава" у току је 24-часовна представа "Олимп: У славу култа трагедије", у којој прослављени белгијски редитељ Јан Фабр ниже сцене засноване на целокупној античкој митској грађи.

"То је невероватно путовање. Припреме су трајале шест година, сам процес рада на представи 12 месеци. Било је то изузетно ментално и физичко путовање, а и само гостовање са представом по свету је невероватно путовање, јер непрестано учиш и истражујеш, на пример, о вези између трагедије и снова", истиче редитељ Јан Фабр.

Битефовској публици добро знан уметник у присетио се да су га пре две године, уочи премијере у Берлину, играчи питали шта очекује и да је он тада рекао: Бићу срећан ако на крају представе остане њих 50.

"Људи су остали 24 сата, добили смо аплауз у трајању од 30 минута. У Паризу сам видео људе из Кине, Јужне Америке, Русије, Кореје, Лонодна и било је дивно видети их како долазе са ранцима, храном, потпуно спремно као да иду на неко спирутуално место, да проведу 24 сата", истиче један од најиновативнијих и најсвестранијих уметника своје генерације.

Непрестано померајући границе свих жнарова у којима ради, каже да је дивно видети у времену када све мора да буде брзо, са комјутерима, цунамијем нових медија, вештачке интелигенције, да људи одлучују да проведу на једном месту 24 сата са другим људима и поделе енергију, мисли, рефлексије, контеплацију.

У представи "Олимп" он користи митску грађу из Хомерових епова и трагедија Есхила, Софоклеа и Еурипида - на сцени су Етеокле, Хекаба, Одисеј, Едип, Федра, Херакле, Агамемнон, Клитемнестра, Медеја, Антигона...

"Грчке трагедије смо ви и ја, грчке трагедије су чак окрутније од онога што се дешава данас у Европи, или другим деловима света, попут Сирије и Ирана. Те приче су и данас савремене и политичке", рекао је Фабр.

Главни ликови представе су, према његовим речима, "мушки Дионисије" и "женски Дионисије".

Култ Дионисија живи и у Београду

"Немојте да заборавите да су Дионисијске свечаности у атничкој Грчкој трајале три дана и три ноћи, а ми правимо представу само од 24 сата, али ви дионизијске ритуале имате и у стварном животу. Погледајте само ноћни живот у Београду. Дионизијски ритуали се и даље се настављају, јер сви трагамо за слободом екстазе, отвореном маштом", приметио је признати позоришни стваралац, који трећи пут гостује на Битефу.

Он сматра да је њихов рад на представи "Олимп", присуство извођача на сцени заправо полички избор.

"Када као уметник проведем 12 месеци радећи на једној представи, то је политички избор. У већини позоришта у Европи на представи се ради шест-осам недеља, иду на турнеју и крећу са припремом нове представе, све је то одговор тржишту, а ми смо провели годину дана радећи ово и то је наш дубоки политички и економски избор", рекао је Фабр.

Он истиче да је "Олимп" као "лосос који плива узводно" и додаје да је са том представом осетио "глад публике да искуси нешто што може да омирише, осети, и види, а то не може на комјутеру или мобилном телефону".

Фабр каже да су грчки митови о херојима, какви су нама данас потребни.

"Имамо ми и савремене хероје, као што су били Ганди, Нелсон Мендела. Такве људе тражимо и такви људи су нам потребни", нагласио је Фабр.

После Београда, имаће у Риму италијанску премијеру представе "Белгијска правила", а Фабр је објаснио да је направио омаж својој земљи - "малој, чудној, монтипајтоновској земљи".

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 24. сеп 2017, 19:28)
Svetlana [нерегистровани]

Snimak

Hvala,hvala,hvala za prenos.