Змајева награда Драгану Хамовићу за "Меко језгро"

Ми можемо тражити неке другачије узоре, али Јован Јовановић Змај је од оних базичних песника српског 19. века толико широк по захватању у све лирске теме битне и за појединца и за заједницу, каже Драган Хамовић, добитник Змајеве награде коју додељује Матица српска. Угледно признање припало му је за збирку "Меко језгро" у издању Српске књижевне задруге.

За Драгана Хамовића "Меко језгро" је основни простор детињства који нас обликује и који остаје у нама докле год трајемо без обзира на промене које живот доноси. 

У дворишту на рубу родног Краљева, испод великих стабала одредио се он, човек и песник, ту је рођена поезија и лична и колективна, и породична и национална. А у њој су Маглич, Смедерево, Призрен, Студеница, Свети Заум, Завала, Свети Василије Острошки, Гаврило Принцип, Зејтинлик, Јасеновац, Пребиловци...

"Читава повест и моје заједнице је била преломљена кроз искуство мојих најближих тако да сам свет упознавао и кроз њихове животе а историју која је веома важна тема и моје поезије кроз оно што су они искусили", каже Драган Хамовић, добитник Змајеве награде.

Песме су праћене прозом. Осим уводне приче о одрастању, стихове прате и записи о поезији и све то ради њеног бољег, истанчанијег разумевања, објашњава Хамовић за кога је стварање поезије најаутентичнији израз онога што проживљавамо.

"И зато ту нема маскирања и зато ту морате бити одговорни према свакој речи, одговорни пред собом самим и пред језиком, а оба арбитра су ту доста жестока", наводи Драган Хамовић.

Ако ишта држи достојанство и силу крхке и невелике творевине од речи онда је то памћење у песми упослено. А памћење обавезује, каже добитник Змајеве награде.

број коментара 0 пошаљи коментар