Цвекла за већу издржљивост

Британски научници утврдили су да сок од цвекле појачава снагу мишића током физичких активности. Особе које редовно конзумирају цвеклу располажу већом количином кисеоника који се троши при спортским активностима, показује истраживање.

Сок од цвекле повећава издржљивост приликом интензивног бављења спортским активностима, показали су резултати једног британског истраживања.

Научници су дошли до тог резултата обавивши испитивање на групи мушкараца старости од 19 до 38 година, међу којима су неки шест дана узастопно употребљавали дневно по пола литре сока од цвекле, у коме је био јак садржај оксидационих једињења нитрата, док је другима даван "плацебо сок" (лажни сок) са занемарљивом количином нитрата.

Сви мушкарци су последња три дана били изложени, у оквиру тестова, физичким активностима, од умерених до интензивних.

Научници су током тестирања установили смањену потрошњу кисеоника међу особама које су пиле цвеклу, односно нитрате који се у организму трансформишу у азот-моноксид, једињење које смањује потрошњу кисеоника у мишићима неопходног приликом физичких напора.

Људи од којих се тражило да веома брзо окрећу педале успели су то да изведу у просеку од 11 до 12 минута уколико су претходних дана конзумирали сок од цвекле, док је то време код оних који су пили "плацебо сок" износило између девет и 10 минута.

Резултати овог истраживања би требало да буду од помоћи не само професионалним спортистима, већ и старим и болесним људима (на пример срчаним болесницима) да се баве одређеним физичким активностима.

Треба знати и да се дејство сока од цвекле, за кога је током ранијих истраживања утврђено и да снижава крвни притисак, губи уколико се пре његовог конзумирања пљује или се уста дезинфикују.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. авг 2009, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Cvekla

Koliko Britanski naucnici kasne za nasim bakama? i jos su za tu nauku dobro placeni?

(среда, 12. авг 2009, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Sok

Sok od cekle je fenomenalan kao i salata tako da ni sok ne treba potcenjivati. Hvala Bogu cvekla je ove godine dobro rodila tako da mi je puna bašta. Biće i soka i salate.

(среда, 12. авг 2009, 05:12) - djole [нерегистровани]

cvekla

Mojo pokojna baba kosara je meni pravila salotu od cvekle a ne sok. cvekla nije borovnica. hvala rts .

(понедељак, 10. авг 2009, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Cvekla

Jos su nase bake rekle pijte deceo sok od cvekla, pun je gvozdja, minerala, pravo zdravlje nije sala