Кина велики загађивач

Три највеће термеолектрене у Кини већи загађивачи атмосфере него цела Велика Британија, наоди се у извештају кинеског оргранка "Гринписа". Иако је у последње три године затворила три централе једнаке енергетском потенцијалу Аустралије, Кина је уз САД највећи глобални загађивач.

Највеће три термоелектране у Кини, које су у државном власништву, испустиле су 2008. године у атмосферу више гасова који утичу на промену климе него цела Велика Британија, пише у данас објављеном извештају кинеског одељка међународне организације "Гринпис".

Извештај указује на велику зависност од угља, која угрожава напоре Кине да се зауставе климатске промене.

Скоро 60 одсто енергије у тој земљи производи десет највећих термоелектрана, које су у 2008. потрошиле петину кинеског угља и емитовале око 1,44 милијарде тона угљен-диоксида који доприноси глобалном загревању, пише у извештају.

Кинеска Агенција за заштиту животне средине већ је последњих година упозорила највеће електране због "озбиљног нарушавања" мера заштите околине.

Емисија гасова по становнику у Кини још увек далеко заостаје за развијеним земљама, али је она у целости већ претекла САД и постала највећи емитер гасова са ефектом стаклене баште.

"Кинеске термоелектране нису само највећи потрошачи угља, већ и највећи емитери угљен-диоксида", пише у извештају.

"Гринпис" инсистира да власти електранама уведу порез на енергију и еколошки порез на угаљ, и да се удео енергије добијене из обновљивих извора повећа на 30 одсто до 2020.

У последње три и по године затворене су неефикасне електране које су производиле енергију једнаку укупном енергетском потенцијалу Аустралије, стоји у извештају кинеског "Гринписа".

Кина и САД, земље испуштају 40 одсто укупне количине гасова који угрожавају климу, траже начин за сарадњу у сузбијању те појаве и припремају се за конференцију УН у Копенхагену крајем године.

Сматра се да повећана емисија гасова, нарочито угљен-диоксида, као последица индустријализације, доводи до загревања планете и промене климе.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 29. јул 2009, 11:22)
anonymous [нерегистровани]

Biće da neće biti

Dragi Grinpisu, neće biti da je tako. Broj automobila u Americi i potrošnja goriva je petostruko veća nego u Kini i nikakvih par elektrana to ne može da nadoknadi. Ovo je čisto da se napadne Kina pod izgovorom da baš oni ugrožavaju planetu. A sve i da ugrožavaju, to jest doprinose zagrevanju planete, ima ih milijardu i nešto. Amerikanaca ima 300 miliona a pet puta više gasova proizvode nego Kinezi. To jest, Kina nema mnogo izbora, uzima koliko joj treba i manje, a Amerika troši nemilice više nego što joj treba. Žao mi je što je Grinpis ovo objavio.