Милион динара Математичкој гимназији

Изградњу лабораторије у Математичкој гимназији финансираће са милион динара Министарство за науку и технолошки развој. Математичка гимназија ушла на дужи рок у програм инвестиција овог Министарства.

Министарство за науку и технолошки развој финансираће опремање лабораторије за физику Математичке гимназије са милион динара, изјавио је министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић.

Ђелић је, после састанка са учесницима 40. Међународне олимпијаде из физике и 50. Олимпијаде из математике, рекао да ће то министарство из онога што је купљено за потребе Универзијаде обезбедити и стотину столица за свечану салу те гиманазије.

Министар је истакао да је Математичка гимназија, која већ неколико деценија производи велики део српског врхунског талента из домена науке, ушла на дужи рок у програм инвестиција Министарства за науку и технолошки развој.

Ђелић је казао да је планирано да у инфраструктуру те врхунске институције буде инвестирано укупно пет милиона евра, са идејом да се у Математичкој гимназији изгради кампус за таленте на начин који постоји у најразвијеним земљама света.

"Веома је важно препознати индивидуалне таленте, али да би се овакав успех обновио, мора се инвестирати и у институције", рекао је Ђелић.

Министар је нагласио да је ова година рекордна за Србију по броју медаља у физици и математици, додајући да је наша земља међу првих десет земаља у свету по талентима у том домену.

Према његовим речима, министарство за науку и технолошки развој финасирало је пут младих физичара из Србије на Међународну олимпијаду из физике у износу од милион динара и да су српске такмичаре стипендирали и град Београд и Фонд за младе таленте.

Сви такмичари ће на крају године добити и значајне новчане награде у износу и од по неколико стотина хиљада динара од Фонда за младе таленте, најавио је Ђелић.

Министар је нагласио и да је патриотизам потребан, али није довољан, већ морају бити створени услови живота како би млади талентовани људи имали разлога да остану у земљи.

Српска делегација младих физичара освојила је на 40. Међународној олимпијади из физике, одржаној у Мериди у Мексику, једну златну, једну сребрну и три бронзане медаље, а српска екипа младих математичара на 50. Олимпијади у Бремену у Немачкој једну златну, три сребрне и једну бронзану медаљу.

број коментара 0 пошаљи коментар